19.5.23

Καταγγελία Μ. Εσφιγμένου για παράβαση καθήκοντος από τον Πολ. Διοικητή του Αγίου Όρους και τις αρχές Προστασίας του Πολίτη έναντι της κατάληψης της μονής


Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου [1] και τα λανθασμένα - δυστυχώς - συμπεράσματα φιλοαγιορείτικων ΜΜΕ πως η Ελληνική Πολιτεία δήθεν σέβεται το Άγιο Όρος και την Εκκλησία [2] και παρά τους "πανηγυρισμούς" της κυβέρνησης για δήθεν πάταξη των "αβάτων της ανομίας", η ζοφερή πραγματικότητα στο Άγιο Όρος είναι πως η παρανομία καλπάζει σε εκθετικό βαθμό λόγω της παντελούς αβουλίας της παρούσης κυβέρνησης να πράξει το οτιδήποτε για να σταματήσει την μανία των καταπατητών του Αγίου Όρους.


Οι δηλώσεις υπέρ της Εκκλησίας από ανθρώπους της κυβέρνησης είναι "στάχτη στα μάτια" για να καλυφθεί η πραγματικότητα του χάους και της ανασφάλειας που επικρατεί στο Άγιο Όρος με άμεση ευθύνη και υπαιτιότητα της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι πως οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου κάνουν ό,τι θέλουν, εκβιάζουν, απειλούν και μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα παρανόμως από την "πίσω πόρτα" του Αγίου Όρους εξοπλίζοντας ακόμα περισσότερο την κατάληψη-φρούριο με περισσότερα εφόδια και ανθρώπινο δυναμικό, επεκτείνοντας μάλιστα την περιοχή της εδαφικής κατάληψης στήνοντας νέα φυλάκια και κρυφά παρατηρητήρια[3] στους πέριξ αγρούς και λόφους και προσπαθώντας να εκδιώξουν τα μέλη της αδελφότητας της Μονής μας από το παρακείμενο κάθισμα του Αγίου Τρύφωνος. 


Συγκεκριμένα, την ημέρα της κήρυξης των εκλογών από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις 22.4.2023 οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου πραγματοποίησαν ληστρική εξόρμηση, ένα χιλιόμετρο μακριά από το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα, με σκοπό να καταλάβουν και να εκμεταλλευτούν τους ελαιώνες έμπροσθεν του καθίσματος του Αγίου Τρύφωνος [4]. Εκμεταλλεύονται τους ελαιώνες παρανόμως για την παραγωγή και μαύρη εξαγωγή ελαιόλαδου. Το λάδι παράγεται στο ηλεκτροδοτούμενο ελαιοτριβείο [5] των καταληψιών και φθάνει ως την Ρωσία [6]. 


Στο σημείο της ληστρικής επιδρομής έφτασαν αστυνομικοί. Ο αρχηγός της κατάληψης απείλησε τους αστυνομικούς πως θα καλέσει τους ανθρώπους του για να γίνει μακελειό [7]. Η απειλή καταγράφεται σε βίντεο που ανέβασαν οι ίδιοι οι καταληψίες στο διαδίκτυο. Μάλιστα, με δεύτερο κινητό τηλέφωνο έκαναν ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στο ("δαιμονικό" κατά αυτούς) facebook της ληστρικής τους επιχείρησης.  Οι αστυνομικοί αποχώρησαν ταπεινωμένοι, αφού είχαν άνωθεν εντολές να μην κάνουν τίποτα.


Τις επόμενες δύο μέρες (23 και 24 Απριλίου) ακολούθησαν εκρήξεις στον ελαιώνα μπροστά στο κάθισμα του Αγίου Τρύφωνος με σκοπό τον εκφοβισμό και εκδίωξη των πατέρων της Μονής μας από το κάθισμα [8][9]. Η ρίψη εκρηκτικών μηχανισμών είχε ως αποτέλεσμα την ολιγοήμερη νοσηλεία ενός μοναχού της Μονής μας.


Ο Μεθόδιος με γραπτή του ανακοίνωση αποποιήθηκε κάθε ευθύνης λέγοντας για εμάς: "τεχνηέντως δημιούργησαν αυτό το χολιγουντιανό σκηνικό με σκοπό να κερδίσουν εντυπώσεις και να πλανέψουν την κοινή γνώμη"[10]. Λίγες μέρες αργότερα σε ραδιοφωνική εκπομπή (που διαδίδει συχνά ψευδείς ειδήσεις για το θέμα της Μονής μας) ο Μεθόδιος ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει κάτι για την ρίψη των εκρηκτικών, καθώς έλειπε για 2 ημέρες εκτός Αγίου Όρους[11]! Δηλαδή, έλειπε δήθεν την ημέρα μετά από την έναρξη της επιχείρησης ληστρικής επιδρομής στους ελαιώνες, μιας επιχείρησης ύψιστης για αυτόν σημασίας για την επέκταση της κατάληψης σε νέα εδάφη. Και όλα αυτά, ενώ την ίδια περίοδο διατείνεται πως είναι εντελώς αποκλεισμένος από την αστυνομία μέσα στο κεντρικό κτήριο χωρίς τρόφιμα και φάρμακα[12]! 


Σε τηλεφωνική επικοινωνία εμού του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καρυών μου ανέφερε πως η αιτία υποχώρησης των αστυνομικών ήταν σχετική εντολή από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου για να μην δημιουργηθεί δήθεν ταραχή στο Άγιο Όρος κατά την προεκλογική περίοδο. Όμως, πέρασαν 4 χρόνια διακυβέρνησης της συγκεκριμένης κυβέρνησης χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα για το θέμα των καταληψιών.


Κατόπιν σε τηλεφωνική επικοινωνία εμού του ηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο τελευταίος αρνήθηκε την οφειλόμενη συνδρομή της ελληνικής πολιτείας δήθεν λόγω της προεκλογικής περιόδου προτρέποντάς με να περιμένουμε μετά τις εκλογές! 



Άρα, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές θα καταργείται ο νόμος και οι καταληψίες θα επεκτείνονται; Και πως είναι τόσο σίγουροι πως θα παραμείνουν στην εξουσία και μετά τις εκλογές και λένε πως θα πράξουν το χρέος τους μετά τις εκλογές; Και γιατί θα πράξουν μετά τις εκλογές αυτά που δεν έπραξαν 4 ολόκληρα χρόνια αυτοδύναμης κυβέρνησης; Η κατάσταση θυμίζει την τραγωδία των Τεμπών. Δεν αναλαμβάνει κανείς ευθύνη μέχρι να γίνει το κακό. Όταν γίνει το κακό, δικαιολογούνται πως είναι μια κατάσταση που χρονίζει και δεν φταίνε οι ίδιοι. Και αντί η τραγωδία των Τεμπών να τους ευαισθητοποιήσει, καθώς οι πολίτες ζητούν υπευθυνότητα στο εξής, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας περιορίζονται απλώς σε δηλώσεις καλής θέλησης απέναντι στο θρησκευτικό αίσθημα του λαού. Στην πράξη όμως η κατάληψη στο Άγιο Όρος από εξωεκκλησιαστικά άτομα παραμένει.


Στην ουσία ο κ. Μαρτίνος και ο κ. Θεοδωρικάκος αρνούμενοι την συνδρομή της αστυνομίας προέβησαν σε παράβαση καθήκοντος ενεργώντας αντίθετα με τις υποχρεώσεις τους όπως απορρέουν από τις διατάξεις του ΚΧΑΟ (καταστατικός χάρτης Αγίου Όρους), ο οποίος είναι το άρθρο 105 του Ελληνικού Συντάγματος, καθώς αρνήθηκαν την υποχρέωση τους για προστασία του Αγίου Όρους.


Έτσι, αφέθηκε κενό που οι καταληψίες εκμεταλλεύθηκαν και αντί να οδηγούμαστε σε λύση της κατάληψης, οι καταληψίες επέκτειναν την έκταση των κατειλημμένων εδαφών του Αγίου Όρους στήνοντας φυλάκια και παρατηρητήρια!


Έτσι, οι δήθεν ευσεβείς πολιτικοί προϊστάμενοι - προστάτες του Αγίου Όρους στην ουσία το έχουν αφήσει αφύλακτο για να καταπατείται ελεύθερα από κάθε είδους εγκληματία, υβριστή της Εκκλησίας και του Αγίου Παϊσίου και λοιπών νεοφανών Αγίων [13] και θιασώτες φασιστικών θεωριών που ζητούν να βγει στις εκλογές ένας "Έλληνας Χίτλερ" [14].


Σε όλους τους γραφικούς που μας προτείνουν να αποκρύπτουμε την αλήθεια των πραγμάτων για να μην θίξουμε δήθεν κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αντιτάσσουμε πως δεν είμαστε κατά ή υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων και πως έχουμε διαμαρτυρηθεί δημοσίως για όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην πολιτική και έχουν υποστηρίξει την κατάληψη [15]. Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε άνθρωπος ή φορέας συμβάλλει με ενέργειες ή παραλείψεις του στην ενίσχυση της κατάληψης να έχει το "ακαταλόγιστο" απλώς και μόνο επειδή εμπλέκεται στην πολιτική. Όσο περνάνε χρόνια χωρίς λύση της κατάληψης, η κατάληψη αρχίζει να γίνεται ένα είδος "παράδοσης" και αρχίζουν κάποιοι να λένε ως επιχείρημα "γιατί να λυθεί η κατάληψη, αφού οι καταληψίες μένουν εκεί τόσα χρόνια".


Εμείς, ως αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου καταδικάζουμε κάθε στραβή νοοτροπία και ιδεολόγημα που θέλει να καταπατήσει τα δίκαια των Αγιορειτών και την θρησκευτική ελευθερία των μελών της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Εκκλησία στην οποία ανήκει το Άγιο Όρος και η οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. 


Είμαστε εναντίον συγκεκριμένων νοοτροπιών και ιδεολογημάτων, που αν και αντιπροσωπεύουν την βασική ιδεολογία κάποιων ακραίων κομμάτων βλέπουμε να επεκτείνεται σιγά σιγά και σε μέλη άλλων κομμάτων ως πνευματική ασθένεια. Οι ακραίες ιδεολογίες απειλούν να καταβροχθίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού φάσματος. Οι ακρότητες τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα φέρνοντας διχασμό στην κοινωνία. 


Καταδικάζουμε την στάση όσων δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αντιστεκόμενοι στη ακροδεξιά και φονταμενταλιστική τροπή που παίρνει ο πολιτικός βίος της χώρας μας και κρύβονται πίσω από ευχολόγια, δηλώσεις καλών προθέσεων και ψεύδη περί ευταξίας και ισονομίας. Τις επιπτώσεις αυτής της ατολμίας τις νιώθουμε ήδη στο Άγιο Όρος.


Όσο αυξάνεται η επιρροή του φονταμενταλισμού στη χώρα, τόσο θα βρίσκουν πατήματα σε αυτήν ξένες κυβερνήσεις που έχουν τον φονταμενταλισμό ως σημαία τους. Δεν είναι καθόλου παράξενο που η πλειοψηφία των εν Ελλάδει οπαδών του φονταμενταλισμού έχουν ήδη "παραδώσει την ψυχή" τους σε κυβερνήτη ξένου κράτους που χρησιμοποιεί τον φονταμενταλισμό ως σημαία της επιβολής της χώρας του.


Οι κυβερνώντες διαχρονικά έχουν αφήσει το "αυγό του φιδιού" του φασισμού να μεγαλώνει στο Άγιο Όρος αφήνοντας την κατάληψη αγιορείτικων εδαφών και κτηρίων σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το Άγιο Όρος και την Ανατ. Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία αυτό ανήκει. Το "θηρίο" (ακραίες ιδεολογίες) δεν αντιμετωπίζεται κρύβοντάς το κάτω από το χαλί. Όσο το θηρίο που τρέφει τα άκρα, δεν αντιμετωπίζεται, αλλά χαϊδεύεται για να κατευναστεί, τόσο θα καταλαμβάνει τις ψυχές περισσοτέρων ανθρώπων στην κοινωνία και εξαπλώνεται ως καρκίνωμα. Και τόσο θα εκτρέφονται ακραίες διχαστικές ιδεολογίες με αποτέλεσμα την παντελή ασυνεννοησία στην χώρα, την ακυβερνησία και τελικά είτε την κατάργηση της δημοκρατίας είτε την τελική διάλυση της χώρας.


Δεν θα επιτρέψουμε την χρησιμοποίηση του Αγίου Όρους από ξένα προς αυτό στοιχεία για την κατάλυση της δημοκρατίας και την πνευματική επιρροή ξένων κυβερνήσεων.


αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου

Άγιο Όρος

Ελλάδα


Αναφορές:

[1] Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά στη Μαρία Γιαχνάκη και στην εκπομπή «Σημεία και άνθρωποι», 17.5.2023 https://www.orthodoxianewsagency.gr/pemptousia-tv/o-takis-theodorikakos-mila-sti-maria-giaxnaki-kai-stin-ekpompi-simeia-kai-anthropoi-vinteo/

[2] "Τρία συμπεράσματα από τη λαοθάλασσα που προσκύνησε το Άξιον Εστί στη Μητρόπολη Αθηνών – Ανασκόπηση", 17.5.2023 https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/tria-symperasmata-apo-ti-laothalassa-pou-proskynise-to-aksion-esti-sti-mitropoli-athinon-anaskopisi/

[3] Οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου έστησαν νέα φυλάκια και παρατηρητήρια εντός Αγίου Όρους https://www.esphigmenou.gr/2023/05/nea-fylakia-paratiritiria.html

[4] Καταληψίες της Μ. Εσφιγμένου εκφοβίζουν αστυνομικούς και Εσφιγμενίτες Μοναχούς https://www.esphigmenou.gr/2023/04/2242023.html

[5] Βιοτεχνική μονάδα παραγωγής ελαιόλαδου καταληψιών https://vimeo.com/766354352/6b5de64980

[6] Προώθηση ελαιόλαδου στην Ρωσία https://vimeo.com/766351928/200c87719d

[7] Απειλές καταληψία Εσφιγμένου "Μεθοδίου" προς αστυνομικούς στις https://youtu.be/rxSnD9BIWM8

[8] Ρίψη εκρηκτικών πλησίον του καθίσματος του Αγίου Τρύφωνος 23-24.4.2023 

https://youtu.be/o8PycVjnods

[9] Επίσημη ανακοίνωση Μ. Εσφιγμένου για τις εκρήξεις

https://www.esphigmenou.gr/2023/04/ekriktika.html

[10]  "Νέα προβοκάτσια σε βάρος της Γνησίας Ιεράς Μονής Εσφιγμένου", 26.4.2023 

https://www.filoi-esfigmenou.com/articles/article/16238

και

https://www.facebook.com/Filoi.tis.Gnisias.Esfigmenou/posts/pfbid022Fyy8cC3Nx68VUonSUessynaXuTHeE3T1rGG5ZsApkCKhH5SnZuaRTqYGDrnBQ3bl

[11] Μεθόδιος: Αποποίηση ευθύνης για τις εκρήξεις 23 και 24.4.2023, από την εκπομπή του Στέφανου Δαμιανίδη στο FOCUS FM στις 2.5.2023

https://vimeo.com/828391419/040ca3a194

[12] Alert TV, "Ανατρεπτικό Δελτίο", 4.4.2023 https://vimeo.com/816022869/ce6c4b8576 

[13] Καταληψίες Μ.Εσφιγμένου για αγίους Παΐσιο, Πορφύριο κ.ά. https://www.esphigmenou.gr/p/katalipsi-agioi.html

[14] Προτροπές για ψήφο και πρόβλεψη για Έλληνα Χίτλερ από τον καταληψία της Μ. Εσφιγμένου "Μεθόδιο" https://www.esphigmenou.gr/2023/05/blog-post.html

[15] Ποια κόμματα στηρίζουν τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου; https://www.esphigmenou.gr/2023/05/katalipsi-kommata.html