5.4.24

Γ' Χαιρετισμοί στην Παναγία των Βλαχερνών

Ο Οικ. Πατριάρχης, οι Εσφιγμενίτες και ο σύλλογος φίλων της Μονής

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.


Συμπροσευχήθηκαν οι Καθηγούμενοι, των Ιερών Μονών Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίος, και αγ. Αναργύρων Πέρνικ Βουλγαρίας, αρχ. Νικάνωρ, με όμιλο 40 προσκυνητών από τον Σύλλογο Φίλων της Μονής Εσφιγμένου.


Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τους πολλούς προσκυνητές που προσήλθαν για τους χαιρετισμούς της Παναγίας, ιδιαίτερα αυτήν την ημέρα κατά την οποία, από παράδοση  χοροστατεί ο Πατριάρχης στο  αγίασμα των Βλαχερνών.


Επίσης, καλωσόρισε τον ηγούμενο της Ι.Μ. Εσφιγμένου Βαρθολομαίο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονίζον θέμα της κατάληψης κτηρίων της Ι. Μ. Εσφιγμένου από αλλόδοξους  - άσχετους με το Άγιο Όρος και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.


Συνεχάρη επ' ευκαιρίας τον νέο Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αναστάσιο Μητσιάλη, για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, καθώς και για τις πρόσφατες δηλώσεις του, με τις οποίες έδειξε την στήριξη του στη Μονή Εσφιγμένου, όσον αφορά την απελευθέρωση κτηρίων και εδαφών της από καταληψίες. Χαρακτηριστικά, ο Οικ. Πατριάρχης τόνισε η στήριξη να μην εξαντλείται στα λόγια, αλλά να είναι έμπρακτη από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.


Εκ της Ιεράς Μονής