1.4.24

Χαιρετισμός Ηγουμένου Βαρθολομαίου προς τον Πολιτικό Διοικητή

Χαιρετισμός του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Εσφιγμένου αρχ. Βαρθολομαίου κατά την επίσκεψη στο Αντιπροσωπείο στις Καρυές, του νέου Πολιτικού Διοικητή κ. Αναστάσιου Μητσιάλη, όπου γίνεται αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση της υπόθεση της Μονής λόγω της απραξίας και ανοχής της κατάληψης εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.


Εξοχότατε Κύριε διοικητά.

Σας υποδεχόμαστε σήμερα στο αντιπροσωπείο της Ιεράς μονής Εσφιγμένου, το οποίο, ως γνωστόν, ένα τμήμα αυτού, τελεί υπό κατάληψη, κάτω από τις ίδιες συνθήκες που επικρατούν για την Μονή μας, εδώ και 19 χρόνια από της νομίμου αποκατάστασης και επανδρώσεως της Ιεράς Μονής.

Ο διορισμός σας, κύριε Διοικητά, έρχεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο για το Άγιο Όρος, καθώς αποκαλύπτεται η από ετών εργαλειοποίηση του Αγίου Όρους από εξωγενείς παράγοντες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του Αγίου Όρους αλλά και το εθνικό συμφέρον.
Η εγνωσμένη εμπειρία σας στο διπλωματικό πεδίο και όχι μόνο, είναι θεωρητικά μια κίνηση της ελληνικής πολιτείας να τακτοποιήσει, στα πλαίσια της ευθύνης της, αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες πλήττουν τον ησυχαστικό χαρακτήρα του Ιερού Τόπου, κινδυνεύοντας να τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα και χωρίς επιστροφή μονοπάτια.
 
Βασική μέριμνα της ελληνικής πολιτείας υπήρξε ανέκαθεν η εξασφάλιση του απρόσκοπτου του ενταύθα μοναχικού βίου, με κύριο γνώμονα την περιφρούρηση του αυτοδιοίκητου των Ιερών Μονών και την εφαρμογή του θεσπισθέντος το 1924 καταστατικού χάρτη, ο οποίος αποκρυστάλλωσε το παλαίφατον από αιώνων αγιορείτικο καθεστώς το οποίο είχε τον ίδιο σκοπό, δηλαδή: σεβασμός και εφαρμογή των νομίμως λαμβανομένων αποφάσεων των μοναστηριακών συνάξεων και της Ιεράς Κοινότητος.
 Όποτε, αυτά, κύριε Διοικητά, έτυχαν αντιμετωπίσεως άλλης από την νενομισμένη, τότε υπήρξαν αδικαιολόγητες διαταράξεις της νομιμότητας και της κανονικότητας, της ειρήνης και της τάξεως, της ομαλής συνεργασίας των ενταύθα εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων προς τέρψιν των επιβουλευομένων κατά καιρούς τον Ιερόν Τόπον και τα εθνικά συμφέροντα.

Κύριε Διοικητά, η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου έχει σήμερα την τιμή να σας υποδέχεται, στο ιστορικό πλέον αντιπροσωπείο μας στις Καρυές όπου το επισκέφθηκε και το ευλόγησε, σε κάθε του επίσκεψη στο Άγιο Όρος κατά τα τελευταία έτη, ο παναγιώτατος Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Εδώ  όπου έζησε και έδρασε θυσιαστικώς υπέρ της Ιεράς ημών Μονής και σύμπαντος του Αγιωνύμου Όρους, ο μακαριστός Καθηγούμενος ημών Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κατσουλιέρης.

Η θυσία του μακαριστού Γέροντα Χρυσοστόμου, αποτελεί για όλη την αδελφότητά μας ιερή παρακαταθήκη, καθώς και ένας διαρκής έλεγχος σε όσους με την αδιάφορη στάση τους αδίκησαν αυτόν τον άνθρωπο της αγάπης και της προσφοράς. Φέτος βαδίζουμε το ενδέκατο έτος από την προς Κύριον εκδημία του, κατά το έτος 2013, μετά τα τραγικά γεγονότα της ρίψεως μολότοφ και άλλων εκρηκτικών, από τους καταληψίες της Μονής και του υπολειπομένου κτηρίου του Αντιπροσωπείου, ακριβώς λίγα μέτρα από της θέσεώς σας.

Χαιρόμαστε ειλικρινά, κύριε Διοικητά, που σας έχουμε σήμερα ανάμεσά μας και επιθυμούμε να σας έχουμε πάντοτε, «εν λόγοις» αλλά και «εν πράξεσι», διότι σας έχουμε ανάγκη εις την επιτέλεση της διακονίας μας.

Ήδη βαδίζουμε το 19ο έτος από της αναλήψεως των καθηκόντων μας και την επαναφορά στην νομιμότητα της Ιεράς Μονής μας. Νομίζω ότι δεν ωφελούν πλέον τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού αυτό το στάδιο. Είναι η στιγμή των πράξεων.

Εδώ στον χώρο που βρίσκεστε, κύριε Διοικητά, υποκείμεθα τόσο εμείς, όσο και όλοι οι προσκυνητές, μία άνευ προηγουμένου βία, για τα δεδομένα του Αγίου Όρους, με κρυφές φωτογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις, προκλητικές κινήσεις και εκφράσεις, παρακολουθήσεις με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ήχου και εικόνας, έως και εγκληματικές ενέργειες όπως η ρίψη μολότοφ και εκρηκτικών μηχανισμών και πόσα άλλα, τα οποία δεν ταιριάζουν με το ησυχαστικό πνεύμα του Ιερού ημών Τόπου.
 
Στο σημείο αυτό αναφέρω ότι ορθώς και συμφωνώ με τις αναφορές πολλών προκατόχων σας για το γνωστό πλέον και ξεπερασμένο «περί μη βίας». Δεν διευκρίνισαν όμως ποια βία, την νόμιμη, με την εφαρμογή των αποφάσεων ή την συνεχιζόμενη βία που υπομένει η αδελφότητά μας όλα αυτά τα χρόνια;

Ενώ λοιπόν οι καταληψίες διαταράσσουν απροκάλυπτα την ιερότητα και το ησυχαστικό του Τόπου, αυτή η Ιερότητα και ο δήθεν σεβασμός της, προβάλλεται ως επιχείρημα παρά των υπευθύνων και μόνων αρμοδίων οργάνων,  για την μη εκτέλεση καμιάς των αποφάσεων, αφήνοντας συγχρόνως τους καταληψίες να δρουν ασύστολα και να παρουσιάζεται η εικόνα ότι τελικά τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

 Παράλληλα δε, ακολουθούμε με υπομονή, παρά τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και την συνεχή ένταση που προκαλεί μια τέτοιου είδους κατάσταση, τον μοναχικό μας κανόνα και προσπαθούμε να ελκύσουμε την χάρη και το έλεος του Αναληφθέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για τους εδώ διαβιούντας Πατέρες, για αυτούς, που λόγω στενότητας χώρου διαβιούν σε καθίσματα ή μετόχια, αναγκαζόμενοι να μετακινούνται ένθεν κακείθεν, αλλά και για όλον τον κόσμο, ο οποίος, σήμερα ιδίως βρίσκεται σε ανάγκη και πάσχει ψυχή τε και σώματι.

 Δυστυχώς, λόγω της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης, οι δυσκολίες είναι πολλές.
Τα κελιά των πατέρων είναι περιορισμένα και δεν επαρκούν για την εγκαταβίωση νέων μοναχών, οι χώροι φιλοξενίας ακατάλληλοι προς διαμονή πέραν των επτά με οκτώ ατόμων, τα οικονομικά της μονής, έχοντας υποστεί ανηλεή λεηλασία υπό των καταληψιών, είναι πενιχρά, το αρχείο κατέχεται παρανόμως και αποκρύπτεται, τα κειμήλια αγνοούνται, το εικονοφυλάκιο, το σκευοφυλάκιο, η βιβλιοθήκη της Μονής υφίστανται ταλαιπωρίες, καθώς γίνονται θέαμα δήθεν αποκαλυπτικών τηλεοπτικών εκπομπών, με την επικείμενη καταστροφή τους να πλανάται ως απειλή εκ μέρους των καταληψιών. Το περιβάλλον της μονής, οι ελαιώνες και το δάσος της, υφίστανται καταστροφικές επεμβάσεις με λαθροϋλοτομίες και διανοίξεις δρόμων, καταλήψεις δρόμων και παρεμπόδιση, όχι μόνο δική μας, αλλά και των αστυνομικών αρχών να περάσουν από το σημείο, εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές για την σωματική μας ακεραιότητα, ενώ ο αρχιτεκτονικός πλούτος της μονής υποβαθμίζεται καθημερινά από την εγκατάλειψη και τις αυθαίρετες επεμβάσεις. Κορυφαίο, όμως,  γεγονός θεωρούμε την βεβήλωση της αγίας Τραπέζης του Καθολικού της Μονής μας, από σχισματικούς, αποκομμένους από το σώμα της Εκκλησίας δηλαδή, επί της οποίας αγίας Τραπέζης  είχε λειτουργήσει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο και, επί τριετία, διατελέσας ηγούμενος της Μονής μας, καθώς επίσης εγκαινιάσθηκε από τον Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Όλα αυτά, κύριε Διοικητά, εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας, στη δικαιοδοσία της ευνομούμενης Ελληνικής πολιτείας, της οποίας υπάρχετε εκπρόσωπος. Μέσω του προσώπου σας αυτήν την στιγμή απευθυνόμαστε ευθέως προς την ελληνική Πολιτεία και την εγκαλούμε για την προκλητικά αδιάφορη στάση της, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, παρά τις πλέον των 68 καταδικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να υπάρχουν ενεργές 3 καταλήψεις εντός Αγίου Όρους και να μην κουνιέται φύλλο.
Η στάση της Πολιτείας με την μη εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων αποτελεί:
1)κατάφωρη παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος, του οποίου το άρθρο 105, ο ΚΧΑΟ, ερμηνεύει ακριβώς τις υποχρεώσεις όλων, και των αγιορειτών και της Ελληνικής Πολιτείας.
2)προσβολή προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, αφού αδιαφορεί προκλητικά για τις αποφάσεις της.
3)έμπρακτη αδιαφορία για το Άγιο Όρος, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στα κτήρια και τα κειμήλια, με την συνεχή κατάληψη ενός ιστορικού αγιορείτικου μοναστηριού.
4)προσβολή και αδιαφορία για τους αμέτρητους προσκυνητές του Ιερού Τόπου, αν σκανδαλίζονται, αν παρασύρονται σε πλάνη, αν φανατίζονται πίσω από ακροδεξιές ομάδες με τις οποίες ταυτίζονται οι καταληψίες της Μονής μας ή εν τέλει αν δυσφημίζεται η χώρα μας παγκοσμίως, μη μπορώντας να προστατέψει ένα ιστορικό μνημείο, τα κειμήλια και τους θησαυρούς της Μονής, την στιγμή που διεκδικεί με έντονο τρόπο και σε κορυφαίο επίπεδο, την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
5)αδιαφορία για τον κίνδυνο μιμητισμού της στάσης των καταληψιών με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για το Άγιο Όρος αλλά και εθνικές.
6)απαξίωση προκλητική του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και στο πρόσωπο του ιδίου του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος συνεχώς και με κάθε τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, ζητά το αυτονόητο. Με ποιο άραγε θάρρος τον αντικρίζουν σε κάθε συνάντηση;
7) απαξίωση, να προστατεύσει και να ενδιαφερθεί, αν η αδελφότητά μας προσβάλλεται, κατηγορείται, διαπομπεύεται, κινδυνεύει, απειλείται, παρακολουθείται, ως μη ώφειλε, εξαιτίας της μη τήρησης της νομιμότητας.
8) προσβολή της τιμής και της μνήμης των 15 γνωστών Αγίων της Μονής μας και των αμέτρητων αγνώστων πατέρων που ασκήθηκαν, αγίασαν και κοπίασαν μέσα στην υπερχιλιετή ιστορική  παρουσία της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

 Τελικά η ίδια η πολιτεία συντηρεί με την στάση της την κατάληψη, παρά τις συνεχείς δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι θα καταργηθούν τα άβατα και ο κάθε Έλληνας πολίτης θα νιώθει ασφαλής και θα επικρατεί η νομιμότητα.
Πολιτικά, ψεύτικα λόγια δυστυχώς, τα οποία όμως βάζουν σε κίνδυνο θεσμούς και ανθρώπινες ζωές. 

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν πρωτοφανείς καταστάσεις στην ιστορία του Αγίου Όρους, και παγκόσμια πρωτοτυπία για έναν τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς να παραμένει απροστάτευτος, έρμαιο στις ορέξεις πολλών επίβουλων αυτού.

  Η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα  από του έτους 2005, δίνοντας την λύση στο χρονίζον ζήτημα και μέχρι σήμερα εμμένει στην απόφασή της με πολλούς πρακτικούς και θεωρητικούς τρόπους και σαφώς θα εμμένει μέχρι της οριστικής τακτοποιήσεώς της, όπως αυτό δηλώθηκε, γράφθηκε και έπραξε η Ίδια, πάντοτε από την αρχή μέχρι και σήμερα, δηλώνοντας ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η εγκατάσταση της αδελφότητας στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στο κτηριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου, κατόπιν των αποφάσεων που πάρθηκαν  νομίμως και επικυρώθηκαν από την δικαιοσύνη.
Διότι, ως γνωστόν, κύριε Διοικητά, οι αποφάσεις αρμοδιότητας της Ιεράς Κοινότητος, δηλαδή, περί της διοικήσεως του Αγίου Όρους, λαμβάνονται στην Ιερά Κοινότητα και μόνο και πουθενά αλλού. Όσα κι αν ακούγονται, ή τυχόν λέγονται παρ’ ελπίδα για τα αγιορείτικα θέματα εκτός αυτής, ή κατά την αγιορείτικη έκφραση: «στα αρχονταρίκια», είναι χωρίς σημασία και υπόσταση και απλώς λέγονται για να λέγονται, κατά το λεγόμενον, με μόνο σκοπό τον αποπροσανατολισμό, και εκ του πονηρού.

Ζητούμε ευθέως, λοιπόν, από Εσάς και προσβλέπομε στο πρόσωπό σας να δούμε τον άνθρωπο, τον θεσμικό λειτουργό του κράτους, ο οποίος στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, θα εφαρμόσει τα όσα οφείλει, αλλά και θα πιέσει την Ελληνική Πολιτεία για το αυτονόητο. Αλίμονο αν αφήσει να εννοηθεί ότι η εκτέλεση αποφάσεων της δικαιοσύνης εξαρτώνται από ένα «πολιτικό ναι» ή ένα «πολιτικό όχι». Τότε θα μιλάμε για παρέμβαση στην δικαιοσύνη και για κατάλυση της δημοκρατίας,  κάτι το οποίο δεν θέλουμε ούτε και σαν αστείο να το αναφέρουμε.  

Κύριε Διοικητά, καλείστε να περισώσετε την βαριά πληγωμένη, εντός Αγίου Όρους, υπόληψη της έννοιας  του Κράτους και της εθνικής κυριαρχίας, η οποία τόσο βάναυσα έχει προσβληθεί από την μη λειτουργία των θεσμών του σε ένα τμήμα του, όπου εδρεύει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Κυρίως, όμως, διότι σε ένα κυρίαρχο κράτος, δεν επιτρέπεται να υψώνονται άλλες σημαίες οποιουδήποτε χρωματισμού ή συμβολισμού, οι οποίες και να παραπέμπουν σε ενέργειες που διασπούν την εθνική ενότητα και αμφισβητούν αποφάσεις, συνθήκες και συμφωνίες, βάλλοντας υποχθονίως εναντίων αυτών, υπό το κάλυμμα μιας δήθεν πνευματικότητας και ψευδαρετής ενός μεγαλοϊδεατισμού, δια την έξωθεν και μόνον κατανάλωση, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με το Άγιον Όρος και εξαντλείται σε μια αρρωστημένη δημοσιότητα. Αλλά και τα διαβόητα συνθήματα περί ορθοδοξίας ή θανάτου ευρίσκονται προ πολλού εκτός τόπου και χρόνου, αφού κανείς δεν επιβουλεύεται την ορθοδοξία, αλλά και κανείς δεν επιθυμεί να αφαιρέσει το φρόνημα από κανέναν, και δόξα τω Θεώ, κανείς δεν κινδυνεύει με θάνατο στην ελεύθερη και ανεξίθρησκη πατρίδα μας, όσο αλλοπρόσαλλα και αν είναι αυτά που φρονεί.
Όλα αυτά τα έχουμε ήδη επανειλημμένως καταγγείλει δημοσίως και στις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει το σχετικό ενδιαφέρον.

Παρακαλούμε λοιπόν, κύριε Διοικητά, όπως η Πολιτική Διοίκησις του Αγίου Όρους ενσκήψει επιτέλους με έμπρακτο ενδιαφέρον επί του ζητήματος της Μονής του Εσφιγμένου.
Στο πλήθος εγγράφων  που έχουν εκδοθεί για την υπόθεση, μεγάλο μέρος κατέχουν τα υπό της Πολιτικής Διοικήσεως εκδοθέντα. Εκδίδονται και δυστυχώς περνούν στην ιστορία ανεκτέλεστα. Αυτό μειώνει και το κύρος της υπηρεσίας της οποίας ηγείστε αυτήν την στιγμή, αναμένοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον να αρχίσει από την αποκατάσταση του θεσμικού κύρους της Πολιτικής Διοικήσεως εντός Αγίου Όρους και όχι απλώς ως διεκπεραιωτής εγγράφων.

 Άμεσα να συμβάλετε στην εκτέλεση των ήδη υπαρχουσών τελεσίδικων αποφάσεων, αρχής γενομένης από του χώρου όπου βρίσκεστε, στον οποίο μόλις ελάχιστα μέτρα από της θέσεώς σας διαβιούν δύο καταληψίες απλώς και μόνον δια να κατέχουν το υπολειπόμενο κτήριο και να καταρρακώνουν το κύρος τόσο το Δικό σας, ως Πολιτεία, όσο και το δικό μας, ως μία Αγιορείτικη Μονή.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν και αφορμή επαίνων και προόδου στις σχέσεις Ελληνικής Πολιτείας και Αγίου Όρους, οι οποίες δόξα τω Θεώ είναι αρμονικές, όσον αφορά το ελεύθερο τμήμα του.

Κύριε Διοικητά, όλα τα ανωτέρω αποτελούν ένα μελανό σημείο στην ιστορία του Αγίου Όρους. Καλείστε λοιπόν με την δική σας αποφασιστική παρουσία και συμβολή, να είστε αυτός που θα αφήσετε οριστικά πίσω στην ιστορία αυτό το μελανό σημείο και θα είστε αυτός που θα ανοίξετε μια νέα σελίδα, φωτεινή για την πολύπαθη αλλά και αγιοποιό Ιερά Μονή του Εσφιγμένου. Θα έχετε στο πλευρό σας τις ευχές όλων των Κτητόρων και των Εσφιγμενιτών Πατέρων που τίμησαν με τον κόπο και τον ιδρώτα τους μέσα στην Ιστορία της Ιεράς Μονής μας. 
Κλείνοντας θα ήθελα αυτήν την σημαντική χρονική στιγμή, της επισκέψεώς σας, εδώ στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου, και στα πλαίσια του διορισμού σας ως Πολιτικού Διοικητού Αγίου Όρους, να δεχθείτε ως ενθύμιο, ένα μικρό δώρο εκ μέρους όλης της Αδελφότητος του Εσφιγμένου, με την ευχή ο Αναληφθείς Κύριος ημών και η Παναγία Μητέρα Αυτού, να διαφυλάττουν πάντοτε Εσάς προσωπικώς, τους οικείους και τους συνεργάτες Σας και να χαρίζουν τον άνωθεν φωτισμό προς επιτέλεση των νέων ευθυνοφόρων καθηκόντων και κάθε ουράνια ευλογία.
Καλώς ήλθατε.