6.4.24

Η απάντηση του Οικ.Πατριάρχη προς τον Πολ.Διοικητή του Αγ. Όρους

Την δική του απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Πολιτικού Διοικητή Αγίου Όρους, κ. Αναστασίου Μητσιάλη, για την κατάληψη στην Μ. Εσφιγμένου  έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 από το Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, όπου χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη συμπροσευχομένων του ηγουμένου και πατέρων της Μονής Εσφιγμένου.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την προκλητική αδράνεια του Ελληνικού κράτους - ενός "κράτους δικαίου και ιστορικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Συμβουλίου της Ευρώπης" με το να μην εκτελεί τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέφερε τα εξής για το θέμα:

Ιδιαιτέρως καλωσορίζουμε τον οσιολογιώτατο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο, επικεφαλής πολυμελούς ομίλου προσκυνητών, οι οποίοι κάθε χρόνο την Γ' Παρασκευή των Νηστειών πραγματοποιούν εδώ στις Βλαχέρνες το ετήσιο προσκύνημά τους. Ευχαριστούμε ολοθέρμως τον άγιο ηγούμενο για την αγάπη και την αφοσίωσή του προς την Μητέρα Εκκλησία και επιθυμούμε να τον διαβεβαιώσουμε για τη δική μας αγάπη και διαρκή μέριμνα προς την περί αυτόν προσφιλή αδερφότητα.

Επιλαμβανόμεθα δε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας προς τον νέο Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους, εξοχότατον κ. Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον δίκαιο αγώνα της κανονικής αδερφότητος Εσφιγμένου έναντι των καταπατητών της περιουσίας και της ιστορίας της. Ευχόμεθα ολοκαρδίως η εκφρασθείσα αυτή συμπαράστασις του κ. Πολιτικού Διοικητού να μην μείνει μόνο εις το επίπεδο των ωραίων του λόγων, αλλά να συνοδευτεί και από τις αναγκαίες προς τούτο κυβερνητικές ενέργειες.

Διότι είναι πράγματι προκλητικόν και απογοητευτικόν αι σχετικαί αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης να παραμένουν μέχρι και σήμερα, χρόνια τώρα, ανεφάρμοστες και ανεκτέλεστες από τους εκάστοτε κρατούντες ενός κράτους δικαίου και ιστορικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Βίντεο με τις δηλώσεις του Οικ. Πατριάρχη