18.12.23

Αυτοψία στην κατάληψη στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους


Οι Καρυές είναι η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Στις Καρυές έρχονται πρώτα οι αρχηγοί κρατών και οι διάφοροι επίσημοι, όταν επισκέπτονται το Άγιο Όρος. Από τις Καρυές διέρχονται πλήθος προσκυνητών για να πάνε σε διάφορες ιερές μονές.


Στην καρδιά του Αγίου Όρους, τις Καρυές - εκεί που βρίσκονται η Ιερά Κοινότητα, ο ιερός ναός του Πρωτάτου, οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες, η Πολιτική Διοίκηση, η Αστυνομική Διεύθυνση Αγίου Όρους και το αστυνομικό τμήμα - υπάρχει ένα κτήριο κατειλημμένο από άτομα άσχετα με το Άγιο Όρος. 


Συγκεκριμένα, δύο (2) αναρχικοί (δεν αναγνωρίζουν τις εκκλησιαστικές αρχές του Αγίου Όρους, ούτε την εξουσία των αρχών του κράτους) με ράσα καταλαμβάνουν παρανόμως κτήριο Ιεράς Μονής, το οποίο έχουν μετατρέψει σε γιάφκα εκρηκτικών μολότοφ και ορμητήριο επιθέσεων. 



Και ενώ στις Καρυές εγκαταβιούν κυρίως οι αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, οι δύο καταληψίες δεν αντιπροσωπεύουν καμία Ιερά Μονή και δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται εκεί. Άλλωστε, και οι ίδιοι, πολύ πριν κριθούν απελατέοι από το Άγιο Όρος, αρνούνταν την συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Ιεράς Κοινότητας παρά τις προσπάθειες προσέγγισης που κατέβαλε η τελευταία.


Το κατειλημμένο κτήριο είναι ετοιμόρροπο δημιουργώντας κινδύνους για όσους περπατούν στα σοκάκια των Καρυών. Οι δύο καταληψίες εκτός του ότι δεν επιτρέπουν την είσοδο στους νόμιμους κατόχους του κτηρίου, δεν την επιτρέπουν επίσης σε καμία δημόσια αρχή. Επίσης από το κατειλημμένο κτήριο παρακολουθούνται οι νόμιμοι κάτοχοι του κτηρίου (που εγκαταβιούν σε διπλανό κτήριο) και οι επισκέπτες τους με υπερσύγχρονα οπτικά και ηχητικά μέσα.


Η κατάληψη των δύο ατόμων βρίσκεται σχεδόν 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα Καρυών.


Με τα πόδια η χρονική απόσταση είναι 1 λεπτό και κάποια δευτερόλεπτα, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο. 


Δυστυχώς - εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής μέριμνας για την ασφάλεια του Αγίου Όρους - υπάρχει η δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να κληθούν και να "ταμπουρωθούν" στην κατάληψη επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό από άλλη κατάληψη εντός Αγίου Όρους. Μάλιστα, όσο τα σύνορα του Αγίου Όρους στη Κομίτσα παραμένουν πρακτικώς αφύλακτα με ανεξέλεγκτη είσοδο αγνώστων[1], δύνανται να εισέλθουν λαθραίως δεκάδες οπαδοί-ομοϊδεάτες των καταληψιών και να φτάσουν ως τις Καρυές και με δικά τους λαθραίως εισερχόμενα οχήματα (μοτοσικλέτες). Αυτοί οι άνθρωποι ερχόμενοι ως εξωτερικές ενισχύσεις ενδέχεται να φορέσουν ράσα και να προσποιηθούν τους μοναχούς.


Τις άγιες αυτές ημέρες των Χριστουγέννων οι κανονικοί μοναχοί στις Καρυές θα εορτάσουν για άλλη μια φορά υπό την παρακολούθηση και τις απειλές των καταληψιών.


Η αστυνομία ίσως να φοβάται να λύσει την κατάληψη συλλαμβάνοντας και απελαύνοντας τους δύο αναρχικούς καταληψίες, καθώς ο "γέροντας" (καθοδηγητής) τους έχει εκφράσει απειλές για δολοφονία αστυνομικών [2]. Εξάλλου κατά το παρελθόν οι καταληψίες έχουν ρίξει βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή δικαστικών επιμελητών και άλλων απλών ανθρώπων. 


αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Άγιον Όρος, Ελλάδα


Αναφορές

[1] https://www.esphigmenou.gr/2023/12/komitsa.html

[2] https://www.esphigmenou.gr/2023/12/apeiles-gia-dolofonia.html