24.12.23

Η αδιαπραγμάτευτη αγάπη του Θεού γεννημένη σε μια φάτνη

Χριστούγεννα, ημέρα χαράς και δοξολογίας. 
Ένα γεγονός που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. 
Ένα γεγονός που ένωσε τον ουρανό με την γη, τον Θεό με τον άνθρωπο.

Γεννήθηκε ο Χριστός φέρνοντας χαρά και ελπίδα στην ανθρωπότητα. 
Γεννήθηκε ο Χριστός και ο ουρανός μάς καλεί, να δοξολογήσουμε μαζί του το μεγάλο αυτό γεγονός!

Ο Πανάγαθος Θεός δεν στέρησε την αγάπη Του από τον άνθρωπο. 
Αν και η χρήση της ελεύθερης βούλησης οδήγησε στην διακοπή της επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό - Δημιουργό του, ο Θεός δεν έπαψε στιγμή να αγαπά και να μεριμνά για το δημιούργημά Του.

Τα Χριστούγεννα είναι η κορύφωση της αγάπης του Θεού.
Γεννήθηκε ο Χριστός για να φέρει το μήνυμα της αγάπης στον ταλαιπωρημένο από την αμαρτία άνθρωπο. 
Γεννήθηκε ο Χριστός για να θυμίσει στον άνθρωπο τον σκοπό της δημιουργίας του.  
Γεννήθηκε ο Χριστός για να θυσιασθεί για τον άνθρωπο, δείχνοντας τα όρια της αγάπης Του.
Γεννήθηκε ο Χριστός για να αναστηθεί και να αναστήσει μαζί Του τον άνθρωπο.

Ποιος μπορεί να αισθανθεί το μέγεθος της αγάπης του Θεού και να μη δακρύσει από χαρά, δοξολογώντας δοξολογώντας Τον γι' αυτήν Του την αγάπη;

Τις περισσότερες φορές ζούμε την ευλογία του Θεού χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Είναι παρηγοριά για την ζωή μας και την δύσκολη καθημερινότητά μας, να γνωρίζουμε ότι, η ευλογία του Θεού είναι στην ζωή μας, παρά τα λάθη μας κι ας μη το καταλαβαίνουμε.

Η αγάπη Του είναι αδιαπραγμάτευτη! Μας αγαπά πραγματικά και ολοκληρωτικά ο Θεός. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η αγάπη Του είναι τρόπος ζωής για τον άνθρωπο. 

Τα Χριστούγεννα είναι η απόδειξη της αγάπης Του. Γεννήθηκε ταπεινά, μέσα στην ανθρώπινη σκοτεινιά, χωρίς φώτα και αναγνώριση, για να φωτίσει ο Ίδιος την ανθρωπότητα, φέρνοντας το αληθινό φως, διαλύοντας το σκοτάδι.

Όσο ψάχνει η ανθρωπότητα το πνεύμα των Χριστουγέννων μακρυά από τον Χριστό, θα μένει με μια στιγμιαία λάμψη η οποία προκαλεί τεχνητή χαρά που χάνεται μόλις σβήσουν τα φώτα.

Ο Χριστός γεννήθηκε φέρνοντας το φως, το οποίο φωτίζει μόνιμα. Μάς καλεί όλους να γευθούμε αυτού του φωτός. Η ελεύθερη βούλησή μας, μάς δίνει το δικαίωμα πάλι, αν θα επιλέξουμε να φωτισθούμε ή να αποστρέψουμε το πρόσωπό μας από το φως. Αυτό το φως που πήγασε από την ταπεινή φάτνη, φωτίζοντας όλο τον κόσμο. 

Τα Χριστούγεννα είναι η Μητρόπολη των εορτών, κατά τον ιερό Χρυσόστομο. Είναι μια ευκαιρία για τον άνθρωπο να δει με άλλον τρόπο την ζωή του. Είναι αφορμή να σκεφθεί ότι υπάρχει ελπίδα. Είναι πηγή χαράς γι' αυτόν που αφήνει την καρδιά του ελεύθερη να γεννηθεί ο Χριστός μέσα της. Τα Χριστούγεννα είναι η αναγέννηση της ανθρωπότητας. Είναι η συμφιλίωση του Θεού με τον άνθρωπο. 

Η Γέννηση του Χριστού ας γίνει τρόπος ζωής και όχι εποχιακό έθιμο. Η Γέννηση του Χριστού ας φέρει στον κόσμο την πολυπόθητη ειρήνη. Τότε μόνο ο άνθρωπος θα γευθεί την ειρήνη στην ψυχή του, θα ειρηνεύσει, θα ζήσει και θα χαρεί.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!


+ αρχ. Βαρθολομαίος
Ηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένο