1.10.16

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Εορτή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάστηκε και στην Ι.Μ. Εσφιγμένου. Ο σταυρός του Κυρίου, το ζωοποιό ξύλο, το αιώνιο σύμβολο της θυσίας, ευχόμαστε να ενισχύει και να ευλογεί όλους στην δύσκολη πορεία της ζωής!

Απολυτίκιο (ήχος α'):
Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων διά του Σταυρού σου πολίτευμα.



2016, Ύψωσις Τιμίου Σταυρού

Αποσπάσματα ομιλίας από τον άγιο Σωφρόνιο Ιεροσολύμων:
«ο Σταυρός μας ηλευθέρωσεν από τα δεσμά της αμαρτίας... Διότι όπου η αμαρτία επλεόνασεν, εκεί επερίσσευσεν η χάρις του Θεού... Του Σταυρού η επέτειος επρόβαλε. και ποίος άνθρωπος να μην σταυρώση τον εαυτόν του; Διότι ο Σταυρός γνωρίζει ως απολύτως γνήσιον προσκυνητήν του, μόνον εκείνον ο οποίος εσταύρωσε τον εαυτόν του ως προς τον κόσμον και απέδειξε έτσι εμπράκτως διά τον εαυτόν του, ότι είναι απροκαλύπτως γνήσιος φίλος του Σταυρού... Ο Σταυρός υψώνεται και ποίος δεν θα υψωθή μυστικώς από την γην; Διότι όπου υπερυψούται ο Λυτρωτής, εκεί πέρα πηδά και παρίσταται και ο λυτρωθείς, ποθώντας να ευρίσκεται πάντοτε μαζί με τον Σωτήρα του και να τρυγά Εκείνου την άφθαρτον βοήθειαν.»


2016, Ύψωσις Τιμίου Σταυρού