14.3.16

Για μια διαφορετική Σαρακοστή!

Καθαρά Δευτέρα, 2016


Άρχισε λοιπόν μια Σαρακοστή ακόμη! Όλοι ευχόμαστε καλή Σαρακοστή, ζητάμε συγχώρεση ο ένας από τον άλλο... Μοιάζουν όλα τόσο τυπικά, για το έθιμο και μόνο! Δύσκολα διακρίνεις «καρδιά», ακόμη και μέσα από τις ευχές που ανταλλάσσεις... Όπως, δυστυχώς, σε όλη μας την ζωή κυριαρχεί η «τυπικότητα» και όχι η «αυθεντικότητα», έτσι και εδώ, ενώ μας προσφέρεται η ευκαιρία να ξεφύγουμε από τον τυπικό εαυτό μας, ξεκινώντας μια προσπάθεια αλλαγής, εμείς πεισματικά επιμένουμε... Για το έθιμο ζητάμε συγγνώμη, χωρίς να το εννοούμε... Αναγνωρίζουμε το λάθος μας, αλλά θεωρούμε πιο φυσιολογικό να το συνεχίσουμε, παρά να το σταματήσουμε. Δεν θέλουμε να κουραστούμε για την αλλαγή μας!

Στο χέρι μας είναι λοιπόν, να ζήσουμε μια διαφορετική Σαρακοστή φέτος! Ας βάλουμε και λίγο ΚΑΡΔΙΑ στον αγώνα μας... Η καρδιά μάς κάνει αυθεντικούς, αληθινούς, μας δείχνει τον δρόμο να ξεφύγουμε από την τυπικότητα και την ψευτιά! Ας ζητήσουμε συγγνώμη με την καρδιά μας, γιατί τότε μόνο θα μπορέσουμε κι εμείς να συγχωρέσουμε.

Ο αγώνας ομορφαίνει όταν έχουμε ωραίο σκοπό και εμείς έχουμε τον πιο ωραίο σκοπό: να φθάσουμε στην Ανάσταση του Χριστού και την δική μας!
Καλή Σαρακοστή!

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους
Αρχιμ. Βαρθολομαίος