ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εκδόσεις Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Από καρδιάς

Σκέψεις και λόγοι Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Ηγουμένου Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

192 σελ., 14 x 20,5 εκ.

1η έκδοση: 3/2021

ISBN: 978-618-85293-1-1

Περίληψη:
- Πού είναι ο Θεός στη ζωή σου;
- Πώς είναι να αγαπάς;
- Άραγε εγκαταλείπει ο Χριστός;
- Γιατί μοιράζεται η αγάπη;
Ερωτήματα καθημερινά, τα οποία απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, που δεν μπορεί να βρει απαντήσεις, αλλά και δεν ξέρει καν πού να ψάξει! Η ενασχόληση με τα καθημερινά αφήνει στην άκρη τις σοβαρές πνευματικές ανησυχίες.  
«Υπάρχει χρόνος να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής», ενώ «είναι δαιμονικό να μένουμε στα λάθη», γι΄αυτό «είναι χαρά να μην απελπιζόμαστε». 
Αισιόδοξα και παρηγορητικά μηνύματα στέλνει με το βιβλίο αυτό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προτρέπει: «Μη φοβάστε! Δεν ταιριάζει στους Χριστιανούς ο φόβος, παρά μόνο η αγάπη. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο». 
Οι σκέψεις και οι παραινέσεις του αφήνουν χαραμάδες ελπίδας για μια καθημερινότητα πιο ήρεμη και πιο φωτεινή. Ας τον ακούσουμε...
Πρόλογος: Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου


Έτσι Απλά

Συγγραφέας: Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

96 σελ., 12 x 16 εκ.

1η έκδοση: 3/2021

ISBN: 978-618-85293-0-4

Περίληψη:

Μια διαρκής αγωνία είναι η ζωή σήμερα και αμέτρητα τα αναπάντητα ερωτήματα. Σύντομες απαντήσεις, παρηγορητικές και ενθαρρυντικές, πάντα αισιόδοξες, δίνει ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, σε αυτό του το πόνημα, που έχει στόχο να φέρει λίγο φως στην γκρίζα καθημερινότητα. Γιατί δεν εξηγούνται όλα, δεν ερμηνεύονται τα πάντα κι «όταν η ανθρώπινη λογική φτάνει σε αδιέξοδο, εκεί πάντα συνεχίζει ο Θεός». 

Η πρόσκληση του γέροντα είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα και να περάσουμε μια στιγμή μαζί του. Πολλά μπορεί να αλλάξουν...


Άγιον Όρος - Χρωματίζω και Μαθαίνω

56 σελ., 24x33,5 εκ.

1η έκδοση: 12/2022

ISBN: 978-618-85293-3-5

Περίληψη:

Βιβλίο ζωγραφικής. Γνωρίστε το Άγιο Όρος! Χρωματίστε τους πύργους του Αγίου Όρους, τις ιερές μονές, τα κειμήλια, τις αγιογραφίες και τους ανθρώπους που διακονούν σε αυτό! Ένα βιβλίο που προσφέρει γνώσεις και ηρεμία μέσω της ζωγραφικής.


Η οικοδόμηση του Καθολικού της Μονής Εσφιγμένου

Συγγραφέας: Μιλτιάδης Δ. Πολυβίου

168 σελ., 24x33 εκ.

1η έκδοση: 11/2022

ISBN: 978-618-85293-2-8

Περίληψη:

Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την πορεία της κατασκευής της πρώτης φάσης του καθολικού της Μονής Εσφιγμένου με βάση, κατά κύριο λόγο, τις πληροφορίες ενός αριθμού ανέκδοτων εγγράφων του αρχείου της, που αποτυπώνουν με λεπτομέρεια το οικοδομικό χρονικό της δημιουργίας του κτίσματος από τον προγραμματισμό του έργου ως την πλήρη ολοκλήρωσή του. Τα στοιχεία που αναδεικνύονται παρέχουν ένα πλήθος σημαντικών πληροφοριών ευρύτερης σημασίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των έργων, τις διάφορες ειδικότητες των απασχολούμενων στις οικοδομικές εργασίες, τον αριθμό των εργαζομένων στα επί μέρους συνεργεία, τις αμοιβές τους κατά βαθμίδα επαγγελματικής στάθμης, την καταγωγή τους, τα είδη και την προέλευση των χρησιμοποιούμενων οικοδομικών υλικών, τις μονάδες μέτρησής τους, τις τιμές τους, και την τεχνική ορολογία της εποχής, συμβάλλοντας έτσι στην πληρέστερη γνώση της παραγωγής του αρχιτεκτονικού έργου στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.Διάθεση μέσω βιβλιοπωλείων

Τα βιβλία έκδοσης Ι.Μ. Εσφιγμένου διατίθενται σε όλα τα ενημερωμένα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.