Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ


Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Αναστάσιος Γαζέτας, γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1973.

Περάτωσε την εγκύκλια εκπαίδευση και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1992 προσήλθε και εκάρη μοναχός στο υπό τον γέροντα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη ιερό σιμωνοπετριτικό κελλίο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις Καρυές Αγίου Όρους. Εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και παρέμεινε έως το έτος 2005.

Από το 2005 η συνοδεία του αρχιμ. Χρυσοστόμου, ύστερα από απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και πατριαρχική ευλογία, ανέλαβε τη διοίκηση της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, η οποία βρισκόταν σε πολυετές καθεστώς χηρείας.

Από την συγκρότηση της αδελφότητας της Ι.Μ. Εσφιγμένου το 2005 και έως την κοίμηση του Εσφιγμενίτη καθηγουμένου γέροντος Χρυσοστόμου το 2013, ο αρχιμ. Βαρθολομαίος υπηρέτησε ως προϊστάμενος και επίτροπος στην γεροντική σύναξη της Ιεράς Μονής, ενώ την εκπροσώπησε πολλές φορές στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

Τον Σεπτέμβριο 2013 εξελέγη παμψηφεί καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, την οποία έκτοτε κατά Θεόν διαποιμαίνει.

Ο καθηγούμενος Βαρθολομαίος είναι συγγραφέας πνευματικών κειμένων, ενώ προσκαλείται κατά καιρούς σε ενοριακές και ιερατικές συνάξεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού.