13.11.23

Ο αρχηγός της κατάληψης ευχαριστεί την κυβέρνηση για την "βοήθειά" της στην διατήρηση της κατάληψής του

Σε ψευδεπίγραφη ανακοίνωσή του στις 12.11.2023 [1] ο αρχηγός της κατάληψης Παπαλαμπρακόπουλος Ματθαίος ("Μεθόδιος"), εμφανιζόμενος ψευδώς ως δήθεν ηγούμενος της μονής μας, μετά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας [2], έγραψε χαρακτηριστικά:

"Ευχαριστούμε την Ελληνική Κυβέρνηση που την συγκεκριμένη στιγμή, δείχνει μεγαλύτερη πνευματική ωριμότητα, από τον «οικουμενικό πατριάρχη» και μας αναγνωρίζει το δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα το οποίο ο «πατριάρχης» επείγεται να μας το αφαιρέσει."


Με άλλα λόγια εννοεί πως ευχαριστεί το κυβερνών κόμμα διότι - σύμφωνα με τον ίδιο - τους αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κατάληψη, δηλαδή τους αφήνει ανέπαφη την κατάληψη τους. Αποδεικνύει δε περίτρανα τα ψεύδη του για δήθεν διωγμό, δήθεν επαναστάτες-αγωνιστές, δήθεν αντισυστημικούς κτλ.


Να σημειωθεί πως ο "Μεθόδιος" όταν αναφέρεται σε "δικαίωμα στην ζωή" εννοεί το "ανθρώπινο δικαίωμά" του στην παράνομη κατάληψη ιστορικού ναού άλλης -από αυτήν που ανήκει - Εκκλησίας, στην οποία ποτέ δεν ανήκε, ούτε καν βαπτίστηκε σε αυτή, πόσο μάλλον δεν ήταν ποτέ ιερομόναχός της, όπως ψευδώς αυτοπαρουσιάζεται. Μια κατάληψη που προσπαθεί να κρατήσει πάση θυσία για να μην χάσει το παραεμπόριο και την λαθραία εκμετάλλευση και εξαγωγή αγιορείτικου ελαιόλαδου και την παράνομη λειτουργία με "μαύρη εργασία" βιοτεχνίας σοκολατοποιίας σε καταπατημένα αγιορείτικα εδάφη.


Ο "Μεθόδιος" στην ρητορική του ταυτίζει την παράνομη κατάληψη με την ζωή και την έξωσή του με απειλές για βία, θάνατο, αρνητικές συνέπειες κτλ. Μα γιατί να τραυματιστεί ή να πεθάνει κάποιος;


Ας μην υποτιμά κανείς την αστυνομία που ξέρει να κάνει το έργο της! Και ειδικούς ψυχολόγους διαπραγματευτές για ψυχικά διαταραγμένα άτομα έχει και τρόπους για αναίμακτη επίλυση καταλήψεων έχει. Η αστυνομία το έχει αποδείξει λύνοντας πολλές καταλήψεις τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί να λύσει μια κατάληψη 35 ατόμων;


Γιατί ο "Μεθόδιος" πάντα να μιλά για βία και αίμα στην διαδικασία επίλυσης της κατάληψής του; Τι θα κάνει ή τι θα διατάξει να κάνουν οι ακόλουθοί του; Να σκοτώσουν τους αστυνομικούς ή να αυτοκτονήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν τα μέλη διαφόρων σεκτών ανά τον κόσμο; Και τολμά να παρουσιάζεται ως χριστιανός και ορθόδοξος ένας που απειλεί με θανάτους και αυτοκτονίες; Ας μην ξεχνάμε πως κατά καιρούς έχει μιλήσει για "κούγκι", καθώς και την δημοσίευση φωτογραφίας με οπλοφορούντες έφιππους καταληψίες και τις βομβιστικές επιθέσεις στα εδάφη της Μονής. Δηλαδή ψευδορθοδοξία και θάνατος. Διάβολος και διάβολος. Μονά-ζυγά δικά του.


Τα λόγια του "Μεθοδίου" δημιουργούν σε πολλούς ανθρώπους υπόνοιες για συνεννόησή του με κυβερνητικά στελέχη, που πιθανόν να του "δίνουν εγγυήσεις", ώστε να "μην ανησυχεί".


Θα πρέπει ίσως το κυβερνών κόμμα να εξετάσει αν τυχόν υπάρχουν "βαρίδια" μέσα του, που μανιωδώς προσπαθούν - υπέρ του "Μεθοδίου" - να εμποδίσουν την εκτέλεση των αποφάσεων του Αγίου Όρους και των ανώτατων δικαστηρίων για οποιοδήποτε λόγο, είτε διότι είναι ΓΟΧ οι ίδιοι, είτε διότι τυχόν μοιράζονται τις ίδιες ακραίες ιδεολογίες με τον "Μεθόδιο" ή για άλλον τυχόν λόγο.


Αλλιώς ας μη μας μιλάνε για δήθεν πάταξη της ανομίας και για δήθεν κράτος δικαίου. Σε Ελλάδα και εξωτερικό όλοι έχουν αντιληφθεί πόσο πραγματικά λειτουργεί το κράτος δικαίου σε αυτή την χώρα και πως το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η ικανότητα της αστυνομίας, αλλά η ανικανότητα των πολιτικών να παρουσιάζουν την πραγματικότητα ως έχει.


αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου

Άγιον Όρος - Ελλάδα


[1] Ανακοίνωση αργηχού κατάληψης 12.11.2023

[2] Αποτροπιασμός του Οικουμενικού Πατριάρχη για την στάση της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Αγίου Όρους







Η ψευδεπίγραφη ανακοίνωση του αργηχού της κατάληψης: