8.5.22

Συμπληρωματικά στοιχεία για την καταγγελία της Μ. Εσφιγμένου για παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτήριό της

Σε συνέχεια της πρόσφατής μας καταγγελίας για παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό κτήριο της Μονής μας και καθώς υπήρξε αμφισβήτηση για την έκταση του προβλήματος, παραθέτουμε στο παρόν κείμενο συμπληρωματικά στοιχεία, που βρέθηκαν στο διαδίκτυο, για την συχνή και έντονη παρουσία ρωσικών φονταμενταλιστικών-εθνικιστικών ομάδων στο Άγιο Όρος.

 

Οι ΓΟΧ καταληψίες για «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» διέδωσαν στα ΜΜΕ πως δέχονται όλους τους επισκέπτες και πως δεν κάνουν διακρίσεις στο ποιος μπαίνει στην μονή.

 

Αυτές οι δηλώσεις όμως δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα για τους εξής λόγους:

- επί μακρόν ήταν κρεμασμένο ρωσικό στρατιωτικό λάβαρο στο αρχονταρίκι του κατειλημμένου κτηρίου.

- στην κατάληψη δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει. Μόνο αν είναι συστημένος ή συμφωνεί μαζί τους μετά από μικρή κατήχηση περί των ιδεών τους και αφού πάρει έγκριση από τον αρχηγό της κατάληψης.

- οι καταληψίες ελέγχουν ποιος μπαίνει μέσα και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους ή φέρει λάβαρα και λοιπά στοιχεία με τα οποία διαφωνούν, στην οποία περίπτωση τους ζητούν να τα μαζέψουν.

 


Ο αρχηγός της κατάληψης παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό δελτίο λέγοντας την γελοία δικαιολογία, πως άνοιξε τις πόρτες του μοναστηριού στους σημαιοφόρους Ρώσους εθνικιστές, διότι διψούσαν και ήθελαν νερό. Όμως, πέρα από το γεγονός πως υπάρχουν 2 βρύσες πέριξ της Μονής, όπως κατεγράφη σε βίντεο, οι Ρώσοι εθνικιστές πήγαν αρχικά ως την πόρτα της Μονής, όπου μίλησαν με τους φύλακες της κατάληψης, έλειψαν για αρκετή ώρα, καθώς καταγράφεται ότι πήγαν ως το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου Πετσέρσκι και μετά επέστρεψαν στο κτήριο της Μονής, όπου τους επέτρεψαν την είσοδο με υψωμένη την σημαία, παρουσία ρωσόφωνου καταληψία.

 



Επιπλέον, στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί το υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας Ρώσοι Κοζάκοι εθνικιστές με τις στρατιωτικές τους στολές. Η επίσκεψη έγινε συνοδεία κάποιων ιερέων που ήταν μαζί τους.

 

Οι Ρώσοι Κοζάκοι είναι σώμα πολιτοφυλακής, κάνουν περιπολίες και παρεμβαίνουν υπέρ των συμφερόντων της ρωσικής εξουσίας. Στέλνουν τα μικρά παιδάκια σε ειδικά σχολεία, όπου φορούν στρατιωτικές στολές, εκκολάπτοντας τον μιλιταρισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Με αυτούς τους φονταμενταλιστές εθνικιστές φωτογραφήθηκαν περιχαρείς οι καταληψίες της Μονής μας. Άλλωστε, οι ιδεολογίες τους είναι παρόμοιες. Ιερός πόλεμος, θάνατος για τους άλλους και κατάχρηση ορθοδόξων συμβόλων.

 


 

Επίσης, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Άθως - Ρωσική Κληρονομιά». Ρώσοι δημοσιογράφοι κινηματογράφησαν παρανόμως στο κεντρικό κτήριο της Μονής μας, όπου ο αρχηγός της κατάληψης τούς είπε πως νιώθει στενά συνδεδεμένος με το ρωσικό λαό, καθώς αναμένει οι Ρώσοι να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη και να την χαρίσουν στους Έλληνες.  Στο τέλος του ντοκιμαντέρ δίνονται ευχαριστίες, μεταξύ άλλων, και στον ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.

Το Άγιο Όρος, γενικότερα, συχνά επισκέπτονται ομάδες Ρώσων εθνικιστών. Για παράδειγμα, μία από αυτές τις ομάδες είναι το εθνικιστικό κίνημα «40 σαραντάρια», η οποία έχει προβάλει ιδιαιτέρως τις επισκέψεις της στο Άγιο Όρος. Είναι ένα κίνημα που προωθεί την χρήση πυροβόλων όπλων και την πυγμαχία σε μικρά παιδιά, υβρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο κατά των Ουκρανών.

Γνωστές στον τύπο είναι και οι επισκέψεις της ομάδας «Λύκοι της Νύχτας».

Προφανώς έχουν γίνει πολλές επισκέψεις Ρώσων εθνικιστικών ομάδων. Οι παραπάνω είναι ένα μέρος όσων έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όλες αυτές οι εθνικιστικές ομάδες λειτουργούν σε συνεργασία με το καθεστώς της Μόσχας. Είτε ευλογούνται από τον Ρώσο πατριάρχη είτε δέχονται συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Στην Ρωσία, όπως είναι γνωστό, η εξουσία δεν ανέχεται ομάδες που λειτουργούν αντίθετα με το συμφέρον της.

Επιπλέον, ο πρώην Ρώσος πρωθυπουργός Στεπάσιν, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL στις 25.9.2018 είπε για το Άγιο Όρος "Εξάλλου, το θέμα του Άθω δεν πρέπει να αγγίξει καθόλου την Ελλάδα. Ο Άθως είναι μια ανεξάρτητη μοναστική δημοκρατία - κάτι σαν το κράτος του Βατικανού στη Ρώμη....", αμφισβητώντας κατά αυτόν τον τρόπο την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδος και την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (άρθρο 105 του Συντάγματος της Ελλάδος). Ο δημοσιογράφος του Spiegel αντέδρασε απαντώντας του πως το Άγιο Όρος "σε αντίθεση με το Βατικανό, δεν είναι κυρίαρχο κράτος".

Ο Τάσος Γκουριώτης, διευθυντής ελληνικού ΜΜΕ, είπε σε δελτίο ειδήσεων πως ο Πούτιν οικοδομεί ορθόδοξο τόξο πάνω στα θεμέλια του Αγίου Όρους.


Η ίδια η ρωσική ηγεσία θεωρεί τμήμα του Αγίου Όρους ως «μικρή άκρη της Ρωσίας».

Ο ρωσικός σταθμός Τσάργκραντ (Βασιλεύουσα πόλη, δηλαδή Κωνσταντινούπολη) κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος το 2016 εξέπεμψε την εκπομπή «Ρωσικός Άθως». Σε αυτή ο ιδιοκτήτης του σταθμού, ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεβ, παρομοίαζε επιμόνως την επίσκεψη αυτή ως ενθρόνιση Ρωμαίου αυτοκράτορα, ηγέτη του «χριστιανικού κόσμου». Οι λοιποί ομιλητές και αναλυτές συμπλήρωσαν διατεινόμενοι πως η Ρωσία είναι η συνέχεια και ο κληρονόμος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο αρχηγός του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος, προειδοποίησε σε εκπομπή του πως «η Ρωσία θα κτυπήσει άγρια την Ελλάδα» μέσω δημιουργίας παράλληλων εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη.

Δυστυχώς, το Άγιο Όρος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά την τελευταία εικοσαετία για την ενίσχυση του ρωσικού εθνικισμού. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα, ο κόσμος τα βιώνει σήμερα. Ιερός πόλεμος, φονταμενταλισμός, στρεβλή θεώρηση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, φόνοι στο όνομα του Θεού.


Όσο η Ελληνική Πολιτεία παραμένει εγκληματικά αδρανής, το πρόβλημα θα διογκώνεται.

 

αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου