12.5.22

Ανακοίνωση Μονής Εσφιγμένου για ανακρίβειες και υπερβολές σε δημοσιεύματα όσον αφορά την κατάληψη κτηρίου της Μονής μας

Καθώς το θέμα της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας έχει τραβήξει τα βλέμματα της ελληνικής, αλλά και πανευρωπαϊκής επικαιρότητας, κυκλοφορεί πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. 


Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε πως γράφονται πολλές ανακρίβειες και υπερβολές, πως αλλοιώνονται σημεία των λόγων μας, «χάνονται στην μετάφραση» ή «στρογγυλεύονται» όπως βολεύει τον καθένα. Επίσης, κάποιοι τίτλοι άρθρων δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό τους. Κάποιες φορές ένα λάθος ξεκινά από ένα ΜΜΕ και αναμεταδίδεται-αντιγράφεται και σε πολλά άλλα, χωρίς τα τελευταία να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους ρωτώντας και εμάς.


Οι λόγοι για την παραπάνω κατάσταση ενδέχεται να είναι διάφοροι. Άλλοτε η άγνοια, άλλοτε η αδιαφορία για εις βάθος μελέτη τού πώς λειτουργεί το Άγιο Όρος, άλλοτε λόγοι αθέμιτης αύξησης της επισκεψιμότητας-αριθμού «κλικ» των άρθρων ή άλλες πιθανές σκοπιμότητες, άγνωστες σε εμάς.


Ιδιαίτερα μας εξέπληξε το άρθρο της Μαρίνας Ζιώζιου στο SKAI που ξεφεύγει κατά πολύ από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αλλοίωσης των λόγων μας. 


Σε αυτό το άρθρο μάθαμε για πράγματα που ποτέ δεν καταγγείλαμε, όπως την ύπαρξη Ρώσων «κατασκόπων». Στις δικές μας επώνυμες δημόσιες καταγγελίες, ανταπαντά με λόγια ανωνύμων «Αγιορειτών» με τους οποίους λέει πως μίλησε. Δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μας για τις απορίες της. Τα ντοκουμέντα-βίντεο που αναδημοσιεύσαμε βαπτίζει «πληροφορίες που προέρχονται μόνο από τις καταγγελίες του Ηγουμένου».


Ενώ υποδείξαμε δημοσίως διαθέσιμα βίντεο και φωτογραφίες των ιδίων των Ρώσων εθνικιστών, η αρθρογράφος μάς ενημερώνει πως «τίποτα από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνεται από τις υπεύθυνες αρχές ασφαλείας».


Στο ίδιο άρθρο ενημερωθήκαμε πως «όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, αλλά όλες μέχρι σήμερα» αφήνουν τους καταληψίες «απείραχτους», διότι «δεν μπορεί να επαληθευτεί» το γεγονός «ότι όλα τα δεινά προέρχονται από τους έγκλειστους του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής».


Η ρητορική του άρθρου προσομοιάζει με την τακτική που χρησιμοποιούν και οι καταληψίες της Μονής μας να μας αποδίδουν περισσότερα και υπερβολικότερα από όσα τεκμηριωμένα καταγγέλλουμε και να συνδέουν με στρεβλό και αποσπασματικό τρόπο τα λεγόμενά μας, αποπειρώμενοι να θίξουν την αξιοπιστία των λόγων μας.


Αναρωτιόμαστε πώς η δημοσιογράφος ασχολείται με θέματα Αγίου Όρους, όταν αγνοεί τον διαβρωτικό ρόλο Ρώσων ολιγαρχών σε αυτό (τους οποίους εμφανίζει απλώς ως αγνούς μεγάλους ευεργέτες), γεγονός που όχι μόνο καταγράφηκε πολλάκις στον ελληνικό και ξένο τύπο, αλλά και σχεδόν επιβεβαιώνεται από τους ιδίους σε ρωσικές τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ ως συμβολή στην ρωσική εθνική ιδέα. «Ρωσικός Άθως», «Ρωσική κληρονομιά», η σημαία του Βυζαντίου ως δική τους αυτοκρατορική σημαία, και «ηγέτης των Αγιορειτών ο Πούτιν» κτλ είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία της ρωσικής προπαγάνδας.


Προτείνουμε στην αρθρογράφο, αν έχει πληροφορίες για κατασκόπους στο Άγιο Όρος, να τις καταθέσει στις αρμόδιες αρχές. Λυπούμαστε, διότι τέτοια άρθρα θίγουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ που τα φιλοξενούν και γενικότερα τον δημοσιογραφικό κόσμο, ενώ στη σημερινή εποχή της γενικευμένης σύγχυσης ο αξιόπιστος δημοσιογραφικός λόγος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος, ώστε να υπηρετείται η αλήθεια και να μην δημιουργούνται υπόνοιες στο κοινό για στρατευμένη δημοσιογραφία.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας, επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε τα ήδη γνωστά σε πολλούς:


Το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα της Μονής μας είναι κατειλημμένο από μέλη της «Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος», οι οποίοι ψευδώς αυτοπαρουσιάζονται ως Αγιορείτες, ενώ το Άγιο Όρος είναι χώρος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην υπάρχουσα ομάδα κατάληψης κάποια στιγμή ενσωματώθηκαν παρανόμως και ορισμένοι ρωσόφωνοι και λοιποί σλαβόφωνοι καταληψίες αγνώστου ιθαγένειας. Ένας από αυτούς βοήθησε και στην επικοινωνία με τους Ρώσους επισκέπτες, όπως φαίνεται και στο σχετικό με την πρόσφατή μας καταγγελία βίντεο-ντοκουμέντο. Η επίσκεψη ανθρώπων στο Άγιο Όρος, μπορούσε να γίνει και κατά την περίοδο της πανδημίας είτε νομίμως με ειδικά διαμονητήρια (με τον μόνο περιορισμό ότι δεν επιτρεπόταν η μετακίνηση από μονή σε μονή) είτε παρανόμως με παραβίαση των συνόρων του. Καταγγέλλουμε τα διάφορα περιστατικά παρανομίας, όπως είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο για την περιοχή της ευθύνης μας, ειδάλλως θα είμαστε υπόλογοι ενώπιον της ιστορίας και του νόμου για μη χρηστή διοίκηση. 


Γενικώς στον τύπο, κάθε υπερβολή, κάθε ανακρίβεια και αλλοίωση των λόγων μας, πέρα από μη δεοντολογική, ωφελεί την παράνομη κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας.


Καθώς λοιπόν, όχι μόνο κυκλοφορούν ψεύδη στο διαδίκτυο για την Μονή μας, αλλά και ψευδώνυμες ιστοσελίδες επ' ονόματί της, καλούμε δημοσιογράφους και κοινό που ενδιαφέρονται να επιβεβαιώσουν τις πραγματικές θέσεις μας, να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής μας

https://www.esphigmenou.gr .


Όποιος καλόπιστος δημοσιογράφος θέλει να διερευνήσει περισσότερο το θέμα ή να ξεκαθαρίσει θολά για αυτόν σημεία, μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας.


αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους