16.4.22

Κυριακή Βαΐων

"Ωσαννά!"

Πανυγηρικές κραυγές έσχιζαν τον ουρανό της Ιερουσαλήμ.

"Ευλογημένος ο ερχόμενος...!"

Γεμάτη χαρά οι Ιουδαίοι υποδέχονταν τον Υψηλό Επισκέπτη τους. Ο Ιησούς εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα σαν θριαμβευτής.

 

Άκουσαν και είδαν πρωτόγνωρα πράγματα για τον Ιησού. Ευλόγησε ο Θεός και τους έστειλε τον Μεσσία που περίμεναν. Ήταν σίγουροι και πεπεισμένοι. Ο Χριστός ανεβαίνει στην Αγία Πόλη καθισμένος σε ένα νεαρό γαϊδουράκι δείχνοντας ταπείνωση. Αυτός είναι και ο τρόπος που ζητά από τους ανθρώπους να ζήσουν. Ταπεινά και με αγάπη. Οι Ιουδαίοι όμως δεν κατάλαβαν τίποτα. Πανηγύριζαν!

 

Οι Ιουδαίοι πανηγύριζαν ενώ ο Ιησούς βάδιζε σταθερά προς το μαρτύριο και την θυσία. Άνοιξαν οι πύλες της Ιερουσαλήμ για να υποδεχθούν τον Μεσσία, αυτόν που περίμεναν να τους λυτρώσει από την δουλεία των Ρωμαίων. Δεν γνώριζαν όμως οι Ιουδαίοι ότι Αυτός είναι ο αληθινός Μεσσίας, Αυτός που θα τους λύτρωνε από την δουλεία της αμαρτίας και θα τους χάριζε τον παράδεισο.

 

Τις πύλες της καρδιάς μας,  εύχομαι να ανοίξουμε όλοι οι χριστιανοί και να υποδεχθούμε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Ας κρατήσουμε καθαρή την καρδιά μας από κάθε σκέψη και πονηρό λογισμό. Ας  ετοιμάσουμε τον θρόνο της καρδιάς μας για να έρθει και να καθίσει ο Βασιλιάς της δόξης. Να την κάνει πάλι δικιά Του.

 

Με καθαρή καρδιά, λοιπόν, ας φωνάξουμε κι εμείς, "Ωσαννά ευλογημένος ο Ερχόμενος".

 

Καλή Ανάσταση!

 

+αρχ. Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου