8.3.22

Χαιρετισμός ηγουμένου Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους την 28η Φεβρουαρίου 2022 μαζί με συνοδεία ιερέων και λαϊκών από την Αμερική. Την σεπτή συνοδεία υποδέχθηκαν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος και οι πατέρες της Μονής. Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό στον κ. Ελπιδοφόρο.


Χαιρετισμός ηγουμένου Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο


Σεβασμιώτατε, Άγιε Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρε,

σας καλωσορίζουμε, Εσάς και την τιμία συνοδεία Σας, στο Αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Ο ερχομός σας στο Άγιο Όρος μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είστε από τους ανθρώπους που εμπράκτως, με έργα και λόγια, από την πρώτη στιγμή, σταθήκατε ως Κυρηναίος στο πλευρό της αδελφότητάς μας, στον αγώνα που καταβάλλει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της κανονικής τάξης στο χρονίζον ζήτημα της Ι. Μ. Εσφιγμένου, το οποίο εμποδίζει όχι μόνο την απρόσκοπτη λειτουργία της Μονής, αλλά πολύ περισσότερο ταλαιπωρεί και προσβάλλει το Άγιο Όρος και την Εκκλησία εν γένει.


Είστε από τους ανθρώπους που ο λόγος και οι πράξεις σας διακηρύσσουν την ανάγκη του βιώματος της εκκλησιαστικότητας· μιας εκκλησιαστικότητας που πηγάζει από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, φωτίζει και ενώνει όλη την Οικουμένη!


Η διακονία σας στην Αμερική «έφερε νέο αέρα» στην τοπική Εκκλησία. Γίνεται πλέον κατανοητό πως η τοπική Εκκλησία είναι κάτι παραπάνω από μια ελληνική κοινότητα. Είναι μια μαρτυρία ορθοδόξου χριστιανικού βιώματος, που μεταμορφώνει όλο τον κόσμο και αγκαλιάζει όποιον καταφεύγει σε αυτήν. Μια μαρτυρία που δίδεται και στις ενορίες και στις ιερές μονές.


Με την σειρά μας, πρέπει και εμείς οι μοναχοί να δίνουμε το παράδειγμα του πραγματικού ορθοδόξου βιώματος· αυτό, δηλαδή, της διακρίσεως, της καταλλαγής και της οικονομίας. Δυστυχώς, στις μέρες μας υπάρχει μια μόδα έμφασης και διαφήμισης του ασκητικού και μόνο στοιχείου του μοναχισμού· μιας στρεβλής εικόνας ασκητισμού χωρίς πραγματική αγάπη και επαφή με την πραγματικότητα· μιας εικόνας του μοναχισμού που συχνά συνδέεται με τον φονταμενταλισμό και τον εθνοφυλετισμό. Ρασοφόροι μοναχοί προβάλλονται συχνά ως οι μοναδικοί επί της γης «πνευματικοί φωστήρες», μοναδικοί «καθοδηγητές του λαού» και «αγωνιστές εναντίον του πνευματικού κακού». Αυτή η πλαστή προβαλλόμενη εικόνα, που ουδεμία σχέση έχει με το πραγματικό ορθόδοξο βίωμα, αντί να ενώνει, διχάζει το λογικό ποίμνιο του Χριστού και φέρνει ταραχή στο εκκλησίασμα. Ο φονταμενταλιστικός μοναχισμός, αντί να βοηθάει στην πορεία της Εκκλησίας στα Έσχατα, στην ουσία την υποτάσσει στον «άρχοντα του αιώνος τούτου», οδηγώντας στην πνευματική απώλεια, αλλά και καθιστά τους παρασυρόμενους χριστιανούς χρήσιμα γεωπολιτικά εργαλεία των κοσμικών αρχόντων, που χρησιμοποιούν τον φονταμενταλισμό ως κρατικό δόγμα διατήρησης και επέκτασης κοσμικής εξουσίας. Η ευσέβεια χωρίς αγάπη και λογική οδηγεί στον ευσεβισμό, στο σκότος και το ψεύδος. Οι ιερές μονές και οι ενορίες είναι δύο παράλληλοι δρόμοι οι οποίοι, αν και διαφορετικοί, δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά οδηγούν στην σωτηρία.


Σεβασμιώτατε, σας ευχόμαστε από καρδίας, καλό προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας! Η χάρη Της να σας ενισχύει στα ευθυνοφόρα καθήκοντά Σας, ώστε να ευοδώσει το έργο σας για την ενότητα των χριστιανών και την διδαχή του πραγματικού ορθόδοξου βιώματος που αποτελεί το «άλας της γης».