6.3.22

Μεγάλη Σαρακοστή

Άνοιξαν οι πύλες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία, ελεύθερα και με διάθεση για αγώνα, να ξεκινήσουμε από κοινού την πνευματική προσπάθεια.
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι ένα στάδιο έντονου πνευματικού αγώνα με σκοπό την πνευματική εκγύμναση του χριστιανού. Στο τέλος αυτού του πνευματικού αγώνα  αξιώνεται να γευθεί την χαρά της Αναστάσεως.

Η εφετινή όμως έναρξη της Σαρακοστής βρίσκει την ανθρωπότητα να στέκεται αμήχανη, με έντονα συναισθήματα φόβου, ταραχής, λύπης. Κάποιοι ανεβαίνουν ήδη τον Γολγοθά τους και σταυρώνονται. Άλλοι υπερήφανα πήραν το ρόλο των σταυρωτών. Η σιγή της ειρήνης έχει καλυφθεί από τον ήχο των σειρήνων και τις εκρήξεις των βομβών. Η καθημερινότητα των ανθρώπων έγινε κόλαση μέσα σε λίγες στιγμές. Οσμή θανάτου κυριαρχεί παντού.
Είναι από αυτές τις στιγμές που λέμε: «Θεέ μου, να είχα την εξουσία για λίγο να κάνω κάτι να διορθώσω την κατάσταση». Είναι από αυτές τις στιγμές που κατανοούμε την ανθρώπινη αδυναμία, με το βλέμμα μας να στρέφεται στον ουρανό, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.

Αυτή η Σαρακοστή είναι για εμάς τους χριστιανούς μια πρόκληση. Καλούμαστε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, την προσευχή μας για όλο τον κόσμο.

Ας ενώσουμε τις προσευχές μας, ας νηστέψουμε όλοι μαζί, παρακαλώντας τον Αρχηγό της Ειρήνης να στρέψει το βλέμμα Του προς εμάς και να ακούσει τις καρδιές όλων. Να ειρηνεύσει τον κόσμο Του, να παρηγορήσει τον πόνο, να φωτίσει τον νου των ανθρώπων.

«Αγαπάτε αλλήλους», η εντολή του Χριστού μένει ανεκπλήρωτη. Πόσα αγαθά στερείται η ανθρωπότητα που παρακούει αυτήν την εντολή; Η έλλειψη αγάπης προς τον πλησίον οδηγεί σε διχασμό και πόλεμο. Ο πόλεμος θεωρείται η αποτυχία στην αγάπη και την συνεννόηση.

Ας νηστέψουμε αδελφοί μου, ας αγωνιστούμε σ' αυτό το στάδιο της Μεγάλης Σαρακοστής, προσφέροντας τον κόπο και τον αγώνα μας, όπως εύχεται καθημερινά η Εκκλησία μας: «υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της των πάντων ενώσεως»!

Καλή Σαρακοστή!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μ. Εσφιγμένου