24.12.21

Χριστούγεννα 2021

Χριστούγεννα, ημέρα χαράς, ημέρα ελπίδας, εκπλήρωση επαγγελίας. Όλη η φύση συμμετέχει στην χαρά των Χριστουγέννων.

Γεννήθηκε ο Χριστός και ενώθηκε ο Ουρανός με την Γη! Γεννήθηκε ο Χριστός και ήρθε η Ελπίδα στον κόσμο! Γεννήθηκε ο Χριστός και μας άπλωσε το χέρι Του, περιμένοντας να απλώσουμε το δικό μας!

Η εποχή μας κατηγορείται συχνά για την αδιαφορία των ανθρώπων και την απομάκρυνσή τους από τον Χριστό. Σήμερα όμως γιορτάζουν όλοι. Φώτα παντού, γιορτή για τα παιδιά, ανταλλαγές ευχών…

Αυτή η χαρά και το φως που μας έχει κατακλύσει έχει αιτία, τον Χριστό. Η ταπεινή Φάτνη του Σπηλαίου της Βηθλεέμ γίνεται πηγή φωτός απ’ όπου εκπέμπει προς τον κόσμο το ουράνιο φως, γιατί φιλοξένησε το Φως, το Θείο Βρέφος Χριστό! Τίποτα πλέον δεν μπορεί να μείνει στο σκοτάδι. Γεννήθηκε ο Χριστός και όλα γέμισαν φως! Άπλωσε το χέρι Του ο Θεός στον Άνθρωπο και γέμισε φως η ζωή του.

Μόνο αυτός που αποστρέφεται το φως δεν μπορεί να χαρεί, γιατί παραμένει στο σκοτάδι. Γυρνά πεισματικά την πλάτη του στο φωτεινό χέρι που του άπλωσε ο Θεός, για να τον οδηγήσει κοντά Του, στην σωτηρία. Μένει άγευστος της γλυκύτητας τού φωτός, γιατί η καρδιά του είναι κυριευμένη από την πίκρα του σκότους.

Η πανδημία, που ταλαιπωρεί τον πλανήτη μας τόσο καιρό, απέδειξε πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος χωρίς την βοήθεια του Θεού. Μας απέδειξε πόσο αδύναμος είναι, όταν παραμένει στο «σκοτάδι» του και δεν μπορεί να δει τα απλά και αυτονόητα. Όταν δεν μπορεί να διακρίνει το χέρι του Θεού, το Οποίο, ενώ επεμβαίνει με πολλούς τρόπους για να τον βοηθήσει, ο ίδιος, εγκλωβισμένος στο «σκοτάδι» του, το πολεμάει και το απομακρύνει.

Ας στρέψουμε το βλέμμα μας προς την Φάτνη. Το Θείο Βρέφος είναι εκεί και μας περιμένει να μας γεμίσει με φως, να διαλύσει το «σκοτάδι» μας. Μας περιμένει να αντικρίσουμε το φωτεινό Του πρόσωπο, για να λάμψει στο πρόσωπό μας το χαμόγελό Του. Μας περιμένει να ανοίξουμε πραγματικά την καρδιά μας για να γεννηθεί μέσα της.

Αυτός μας περιμένει. Εμείς;

Χρόνια πολλά!

Μετ’ ευχών και αγάπης του τεχθέντος Χριστού

ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου 

+αρχ. Βαρθολομαίος