15.10.19

Εσφιγμενίτες σε προσκυνηματική επίσκεψη στη Βουλγαρία

Στο διάστημα 23-26 Σεπτεμβρίου 2019 ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμ. Βαρθολομαίος, και η συνοδεία του, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στη Βουλγαρία.

Από το εσπέρας της 23ης Σεπτεμβρίου ο καθηγούμενος Βαρθολομαίος προεξήρχε σε αγιορείτικη πανηγυρική αγρυπνία, που πραγματοποιήθηκε στην Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο Πέρνικ της Βουλγαρίας για τον άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, προστάτη της εκεί μονής.



Ακολούθως, το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγίου Σιλουανού, πραγματοποιήθηκε διορθόδοξο συλλείτουργο, στο οποίο ο καθηγούμενος αρχιμ. Βαρθολομαίος συλλειτούργησε με τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Λευκοπόλεως κ.κ. Πολύκαρπο, τον καθηγούμενο Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Πέρνικ, αρχιμ. Νικάνορα, τους καθηγουμένους αρχιμ. Σεραφείμ της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σούκοβο Σερβίας, αρχιμ. Μαρδάριο της Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Πογκάνοβο Σερβίας, καθώς και με πλήθος ιερέων από τη Βουλγαρία. Στο δεξιό αναλόγιο έψαλε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Χασανίδη Ιωάννη εκ Θεσσαλονίκης, ενώ στο αριστερό βυζαντινός χορός ιεροψαλτών από την Σερβία.



Το εσπέρας της 24ης Σεπτεμβρίου ο καθηγούμενος αρχιμ. Βαρθολομαίος μετά της συνοδείας του, συνοδευόμενος από τον καθηγούμενο της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Πέρνικ, αρχιμ. Νικάνορα, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο, από τον οποίο έλαβαν ευχές και ευλογία.

Την συνάντηση με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, ακολούθησε, σε αίθουσα του Πατριαρχείου, παρουσίαση βιβλίου του καθηγουμένου της Ι.Μ. Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίου, με τίτλο: «Λόγοι πνευματικής παρακλήσεως εν Χριστώ», μεταφρασμένο στην βουλγαρική γλώσσα. Στην παρουσίαση, εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα, αρχιμ. Βαρθολομαίο, ομίλησαν ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγ. Αναργύρων Πέρνικ, αρχιμ. Νικάνωρ και ο επίσκοπος Λευκοπόλεως κ.κ. Πολύκαρπος.

Το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου έγινε ξενάγηση στην ιστορική Φιλιππούπολη. Το εσπέρας πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στη Ι.Μ. Κηρύκου και Ιουλίττης στα περίχωρα της Φιλιππούπολης, κοντά στην Στενήμαχο.




Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου έγινε επίσκεψη στην ιστορική μονή της Παναγίας του Μπάτσκοβο, με την οποία ολοκληρώθηκε η προσκυνηματική επίσκεψη στην Βουλγαρία.