15.6.19

Πεντηκοστήν εορτάζομεν

Το Πανάγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατέβηκε στον κόσμο εκπληρώνοντας την υπόσχεση του Χριστού λίγο πριν την Ανάληψή Του στους ουρανούς.

Ήρθε το Πανάγιο Πνεύμα στον κόσμο για να μείνει και να φωτίζει τον κόσμο, απαλλάσσοντάς τον από την πνευματική ορφάνια.

Το Πανάγιο Πνεύμα συντροφεύει τον κόσμο, συγκροτεί τον θεσμό της εκκλησίας, μεταφέρει την σοφία του Θεού στους ανθρώπους.

Το Πανάγιο Πνεύμα έχει την δύναμη, όπως ακριβώς έγινε με τους αγίους Αποστόλους, που από φοβισμένους μαθητές τους μεταμόρφωσε σε μια στιγμή σε διάπυρους κήρυκες και διδασκάλους, να φωτίσει την ύπαρξή του, να αγιάσει τη ζωή του, να του προσφέρει την βεβαιότητα της Αναστάσεως και της σωτηρίας.


Αυτή είναι η εκπλήρωση της επαγγελίας, η ολοκλήρωση του σχεδίου του Θεού. Να νιώσει ο άνθρωπος την βεβαιότητα της Αναστάσεως και της σωτηρίας του.

Φωτισμένος πλέον ο άνθρωπος, έχοντας λάβει προσωπικά ο καθένας την χάρη του Αγίου Πνεύματος, γίνεται ο ίδιος φως που φέγγει τον κόσμο, φάρος ελπίδας, που φέγγει και κατευθύνει μέσα σε πελάγη και φουρτούνες της ζωής, στο λιμάνι της σωτηρίας.

Μεταμορφωμένος ο άνθρωπος, γεμάτος από τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, γίνεται αυθεντική εικόνα Χριστού, μεταδίδοντας την χάρη που έλαβε και καλώντας με την φωτισμένη ζωή του τον συνάνθρωπο σε κοινή πορεία προς την οδό που οδηγεί στην σωτηρία, την οδό που οδηγεί στον Χριστό.

Η χάρη του Αγίου Πνεύματος να είναι πάντοτε μαζί σας!
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου