18.6.19

Ανοχή

- Γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σήμερα οι άνθρωποι μεταξύ τους;

Έχει χαθεί η επικοινωνία γιατί δεν υπάρχει ανοχή.

- Τι σημαίνει ανοχή;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της αγάπης είναι η ανοχή. Ανέχομαι τον πλησίον, καταλαβαίνω το λάθος του, έχω διάθεση να τον βοηθήσω, να τον ακούσω, να τον καλύψω.
Η ανοχή έχει εκλείψει σήμερα. Δεν ανέχεται κανείς κανέναν. Οι σύζυγοι μεταξύ τους, οι γονείς τα παιδιά, οι φίλοι, στην δουλειά και οπουδήποτε υπάρχει επικοινωνία ανθρώπων.

- Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί έχει κυριαρχήσει η μοναξιά. Δεν ανέχεται δίπλα του κανέναν ο άνθρωπος. Η αδιαφορία τον έχει παγώσει. Δεν ενδιαφέρεται αν υπάρχει ανάγκη να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί. Φοβάται να εκδηλωθεί.

- Πως διορθώνεται η κατάσταση;


Δεν αλλάζει εύκολα η κατάσταση με έναν λόγο. Δεν υπάρχει «συνταγή επιτυχίας». Ο λόγος βοηθά μόνο να θυμίζει και να ξυπνά μέσα στον καθένα την διάθεση για προσπάθεια.

Έχει αγριέψει ο κόσμος γιατί έχει εκλείψει η αγάπη. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ανοχή αλλά η επιβολή. Επιβάλλει ο καθένας την γνώμη του χωρίς να έχει διάθεση να ακούσει άλλη γνώμη. Αυτό οδηγεί σε μια μόνιμη σύγκρουση, διαμορφώνοντας τον σκληρό χαρακτήρα της σημερινής κοινωνίας.

Έρχεται όμως ο λόγος της αγάπης να υπενθυμίσει το νόημα στην ζωή, την προέλευση του ανθρώπου, τον σκοπό της Δημιουργίας, την ανάγκη της συμβίωσης, την πίκρα της μοναξιάς, να θυμίσει τον Χριστό που λείπει από την ζωή του.

Η αγάπη είναι το αντίδοτο στην σημερινή κατάσταση. Φαίνεται τόσο δύσκολο και ακατόρθωτο, μα είναι τόσο απλό. Η αγάπη γαληνεύει, μαλακώνει την καρδιά και την μαθαίνει να ανέχεται την παρουσία του πλησίον. Η παρουσία της αγάπης είναι η ανοχή  της παρουσίας του άλλου δίπλα στον άνθρωπο.

Όσο αποστρέφει ο άνθρωπος το βλέμμα και την σκέψη του από την αγάπη, θα στεγνώνει μέσα του, δημιουργώντας μια ξερή έρημο στην οποία δεν θα μπορεί ούτε ο ίδιος να ζήσει. Η αγάπη είναι η δροσιά που εξαφανίζει την ξηρασία στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου, μετατρέποντάς τον σε μια όαση δροσιάς μέσα στην έρημο του κόσμου.

Ο Χριστός ανέχεται και συγχωρεί την πτώση του ανθρώπου, καλώντας τον να σηκωθεί και να Τον ακολουθήσει. Ο χριστιανός καλείται να ακολουθήσει την εντολή της αγάπης που του έδωσε ο Χριστός, ανεχόμενος και συγχωρώντας τον συνάνθρωπό Του.

Είναι τόσο απλό και το κάνουμε να φαίνεται πολύπλοκο και δύσκολο. Διάθεση και προσπάθεια χρειάζεται.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου