7.7.18

Λείψανα του Αγ. Γρηγορίου Ε' από τη Μονή Εσφιγμένου στη Δημητσάνα

Η ένδοξη Δημητσάνα είχε από εχθές την ευλογία να υποδεχθεί για πρώτη φορά, μετά από 230 και πλέον χρόνια, το γέννημα της, τον ένδοξο ιερομάρτυρα Γρηγόριο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον πέμπτο.
Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχούς γονείς, του βοσκού στο επάγγελμα Ιωάννου και της Ασημίνας Αγγελοπούλου. Το κοσμικό όνομά του ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος.
Από τον δέκατο όγδοο αιώνα ο Άγιος δεν είχε ποτέ επιστρέψει στον τόπο του, ούτε μετά το μαρτυρικό τέλος του και την ανακήρυξη του ως Αγίου είχε έλθει κάποιο τεμάχιο από τα τίμια λείψανα του.

Έτσι, λοιπόν, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμίου, η Ιερά Μονή μας προσκόμισε τεμάχιο από το τίμιο σώμα του Αγίου Γρηγορίου και το έθεσε εις προσκύνηση των πιστών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών κ. Γεωργίου, του τοπικού Μητροπολίτου κ. Ιερεμίου και του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.
Σήμερα δε με την ευκαιρία της πανηγύρεως τής Αγίας Κυριακής, που είναι η πολιούχος της Δημητσάνας, οι Εσφιγμενίτες πατέρες συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και στον όλο εορτασμό, γενόμενοι δέκτες των ευλογιών της πλειάδος των αγίων ιεραρχών μετά των κληρικών και του πιστού λαού.
Ας έχουμε όλοι μας την ευλογία και προστασία του Αγίου Γρηγορίου του πέμπτου και ας πρεσβεύει ο Άγιος για εμάς στο υπερουράνιο θυσιαστήριο!
Έτη πολλά και ευλογημένα!

Ιερά Μονή Εσφιγμένου
Άγιον Όρος


Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος προσκυνά τίμιο λείψανο που του προσφέρει ο αντιπρόσωπος της μονής Εσφιγμένου ιερομόναχος Γαβριήλ.

2018, Ιουλ 6 Λείψανα του Αγ. Γρηγορίου Ε' από τη Μονή Εσφιγμένου στη Δημητσάνα