6.2.18

Συλλαλητήριο και κατάληψη Μονής Εσφιγμένου - ένα εθνικό πρόβλημα - ένα πρόβλημα που αφορά όλους

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας μας και το πολυπληθές συλλαλητήριο που διοργανώθηκε εκεί και σε σχέση με την προβοκατόρικη παρουσία σε αυτό εξτρεμιστικών στοιχείων, δήθεν αγιορείτικης προέλευσης, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε όλους αυτούς, που μας ρωτούν για το γεγονός, ως εξής:

Έχουν τονιστεί επανειλημμένως η ύπαρξη, η δράση, τα «πιστεύω» και η πραγματική ταυτότητα των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, οι οποίοι αποδεδειγμένα χαρακτηρίζονται από τυχοδιωκτισμό, βιαιότητα, σκοπιμότητες και παραπληροφόρηση. Σκοπός τους η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση των θρησκευτικών ευαισθησιών προς ίδιον όφελος. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι σχισματικοί και δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρεισέφρησαν λάθρα στο Άγιο Όρος και κατέλαβαν το βασικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου διά της βίας. Έως σήμερα συνεχίζουν την κατάληψη με τη χρήση βίαιων μέσων και ψευδών αφηγημάτων. Υποστηρίζουν πως είναι οι τελευταίοι γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί στη γη και λειτουργούν με χαρακτηριστικά σέκτας. Δεν αποδέχονται τα μυστήρια της Εκκλησίας προχωρώντας σε αναβαπτισμούς ορθοδόξων χριστιανών! Δεν αποδέχονται Αγίους της Εκκλησίας (π.χ. Άγιο Παΐσιο, Πορφύριο κ.ά.) για αυτό και δημοσίως τους υβρίζουν. Η αγιορείτικη, και συνάμα εθνική και εκκλησιαστική, κληρονομιά της Μονής Εσφιγμένου (κειμήλια, βιβλιοθήκη χειρογράφων, λείψανα αγίων, αγιογραφίες, ναοί κτλ.) βρίσκεται σε κίνδυνο σε χέρια αγνώστων και αναρμοδίων ατόμων.


Το συγκεκριμένο ζήτημα κακώς ονομάστηκε «ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου», διότι είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο, που αφορά και τον κλήρο και τον λαό σε όλες τους τις εκφάνσεις. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και οι ενημερώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν μέχρι τώρα εμπράκτως και ανάλογα με την σοβαρότητα που χρειάζεται (με εξαίρεση την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους), παρά την διά λόγου συμπαράσταση, η οποία περιστασιακά υπήρξε και πλούσια, ιδιαίτερα σε ιδιωτικό επίπεδο, από όλες τις ομάδες των «αρμοδίων». Ήρθαν όμως τελικά οι ίδιοι οι καταληψίες να μας επιβεβαιώσουν, αποκαλύπτοντας παγκόσμια το πραγματικό τους πρόσωπο.

Το συλλαλητήριο, λοιπόν, των Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018, είχε ένταση και παλμό, δείχνοντας πως σε κρίσιμες στιγμές οι Έλληνες ξέρουν να ενώνονται και να παραμερίζουν τυχόν διαφορές, που τους χωρίζουν. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, η επίσημη παρουσία της Εκκλησίας μέσω εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου, αλλά και αυτή του Αγίου Όρους μέσω της Ιεράς Κοινότητος, της μόνης δηλαδή νόμιμης και κανονικής εκπροσώπησης, που έχει πάντοτε το Περιβόλι της Παναγίας, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη.

Ήρθαν, όμως, οι εν λόγω καταληψίες με την βοήθεια «μπράβων» σε μια ιερή, θα έλεγε κάποιος, στιγμή και για ένα υπέρτατο-υπαρξιακό θέμα του Ελληνισμού, να επιβάλουν στο βήμα του ομιλητή, τον επικεφαλής της καταλήψεως κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου με τη βία, προπηλακίζοντας τους διοργανωτές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου καταγγέλλοντας το γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, την στιγμή που κατετίθετο η ψυχή του Ελληνισμού και πραγματοποιούνταν μια πραγματική τελετουργία, θα έλεγε κανείς, στο βωμό της πατρίδας, ήρθε η σκιά του φανατισμού, η καρικατούρα του εθνικισμού και της γραφικότητας, να μιάνει τα ιερά και τα όσια με το δηλητήριο της ιδιοτέλειας και να ρίξει το σκοτάδι της επάνω στις ψυχές των προγόνων μας, που όπως ειπώθηκε, αυτές τις στιγμές υπερίπταντο των συγκεντρωμένων. Δεν σεβάστηκαν την ιερή αυτή στιγμή, δεν σεβάστηκαν τους ομιλητές, μήτε τον συγκεντρωμένο Ελληνισμό και προσπάθησαν να καπηλευθούν τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, για να επιδείξουν παγκόσμια την γύμνια των επιδιώξεών τους.

Καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δέχτηκε κατά πρόσωπο μια τέτοια προσβολή, να καταδικάσει την πράξη ατίμωσης, που υπέστησαν οι εκπρόσωποί Της, σεπτοί Ιεράρχες, από την συγκεκριμένη ομάδα σχισματικών καταληψιών και να ταχθεί εμπράκτως ως συγκυρηναίος στον αγώνα που καταβάλλει το Άγιο Όρος μαζί με την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Μονή μας, εναντίον του φανατισμού και των καταληψιών εκπροσώπων του, προς όφελος της Εκκλησίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού που τις απαρτίζει, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος στην μισαλλοδοξία του καθενός και συχνά απληροφόρητος πλανάται σε χώρους θολούς, που δεν έχουν καμιά σχέση με Χριστό και Πατρίδα.

Τέλος, καλούμε κάθε φιλαλήθη άνθρωπο να κατανοήσει ότι οι σχισματικοί καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας δεν είναι ένα «προσωπικό» πρόβλημα, ούτε αφορά μόνο τα στενά όρια του Αγίου Όρους, αλλά είναι πρόβλημα του συνόλου της Εκκλησίας, δηλαδή σύμπαντος του κλήρου και του λαού. Τμήμα του Αγίου Όρους τελεί υπό κατάληψη από άτομα άσχετα με το Άγιο Όρος, άτομα που προβαίνουν σε συστηματική αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα, αλλά και βαρύνονται με βαριές ποινικές καταδίκες.  Όταν ένα τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους του κλήρου και του λαού συνολικά και με δυναμισμό και μάλιστα από την ρίζα του, τότε παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου