5.3.17

Ορθοδοξία – παρακαταθήκη

Η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος επισφραγίζει ως εξής τα της ορθοδόξου πίστεώς μας:
«Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν, ὁ Χριστὸς ὡς ἑβράβευσεν, οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν. Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν Οἰκουμένην ἐστήριξεν ».

Ακούσαμε σήμερα, Κυριακή πρώτη των Νηστειών, αυτό το συνοδικό επισφράγισμα της Ορθοδοξίας, το οποίο ήχησε έντονα στην καρδιά κάθε Ορθοδόξου!

Συντάραξε και συγκλόνισε την καρδιά μας συθέμελα στο άκουσμά του, γιατί μας ξύπνησε μέσα μας την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας.

Έχυσαν το αίμα τους, έδωσαν την ζωή τους, άλλοι ακρωτηριάστηκαν, άλλοι βασανίστηκαν γι' αυτήν την πίστη, την Ορθόδοξη!

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουν τίποτα, χωρίς δεύτερη σκέψη, ώστε να μείνει ανόθευτη η πίστη και να την παραδώσουν στους απογόνους τους μέχρι σήμερα, σε μας, για να μπορούμε ελεύθερα να πιστεύουμε, να κινούμαστε, να ανασαίνουμε!

Μεγάλη η ευθύνη μας για αυτό που παραλάβαμε και τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας!

Δέντρο χωρίς ρίζες σαπίζει και χάνεται! Έτσι κι εμείς, όταν κόβουμε και ξεχνούμε τις ρίζες μας θα "σαπίσουμε" και θα χαθούμε!
Οι ρίζες  μας είναι οι πρόγονοί μας και οι παρακαταθήκες που μας άφησαν μέσα από στερήσεις και βάσανα!

Το αίμα τους θρέφει το δέντρο της ζωής μας, ώστε να ανθίζουμε και να καρποφορούμε, μεταλαμπαδεύοντας με την σειρά μας, στους καρπούς μας, τα παιδιά μας δηλαδή, αυτήν την παρακαταθήκη!

Αυτό το ίδιο αίμα των προγόνων και των μαρτύρων μας θα είναι για τον καθένα προσωπικά την ώρα της κρίσης, ο έπαινος αλλά και ο έλεγχός μας!

Ιδού λοιπόν, η αγία Εκκλησία μας, μας καλεί ελεύθερα να αποφασίσουμε να αγωνιστούμε σ' αυτό το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε να ξυπνήσουμε τον εαυτό μας και να σηκωθούμε από τον λήθαργο που μας έχει φέρει η αμέλειά μας, ετοιμάζοντας και την δική μας παρακαταθήκη που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Βρισκόμαστε ενώπιον των ευθυνών του ο καθένας. Η ευθύνη μας είναι τα παιδιά μας και τι θα τους αφήσουμε.
Ας αγωνιστούμε λοιπόν  για να καταφέρουμε να αφήσουμε "κάτι" , τουλάχιστον στα ΔΙΚΑ μας τα παιδιά!

Καλό υπόλοιπο της αγίας Τεσσαρακοστής!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους