29.1.17

Εκδήλωση των φίλων της μονής Εσφιγμένου στην Αθήνα

Στις 29 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων της Μονής Εσφιγμένου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Χαλανδρίου.

Έγινε κοπή πίτας την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαϊδος κος Εμμανουήλ, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του γέροντος Βαρθολομαίου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής :

Αγαπητοί μας,

Μέσα στο πέρασμα του χρόνου βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με νέες εμπειρίες, με διάφορες καταστάσεις, είτε ευχάριστες είτε δυσάρεστες, οι οποίες, όμως, συνθέτουν την εικόνα της ζωής μας.

Στις καταστάσεις αυτές βασικός πρωταγωνιστής είμαστε εμείς οι ίδιοι, γιατί αφορούν την ζωή την δική μας προσωπικά. Οι αντιδράσεις μου σε κάθε στιγμή της ζωής μου δημιουργούν τα κομμάτια που συνθέτουν την προσωπική εικόνα της ζωής μου.

Για να καταφέρω όμως σε κάθε στιγμή να αντιδρώ αναλόγως, χρειάζεται να έχω ενεργά τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα με τα οποία είναι προικισμένος ο άνθρωπος από τον Θεό, την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία. Αυτές οι τρεις έννοιες θα με βοηθήσουν να αντιδρώ σωστά σε κάθε στιγμή, ώστε ακόμη και λάθος να κάνω, να μπορέσω να το ξεπεράσω.

Ζούμε, λοιπόν, μέσα στον χρόνο ελεύθερα, με απλότητα και με αγάπη προς όλους. Η αγάπη, η απλότητα και η ελευθερία όμως, δεν περιορίζονται χρονικά, δεν μπορείς να τους βάλεις χρονικό περιορισμό, γιατί είναι έννοιες πάνω από τον χρόνο, ανήκουν στον Άχρονο Θεό. Έχουμε δηλαδή την δυνατότητα να υπερβούμε την δέσμευση του χρόνου, όταν τον ερμηνεύσουμε με την πραγματική του έννοια, χρησιμοποιώντας τον όχι σαν περιορισμό, αλλά σαν αφετηρία νέας προσπάθειας.

Μέσα στο πνεύμα αυτό κινείται και ο Σύλλογος των Φίλων της Μονής Εσφιγμένου. Αυτή η συλλογική κίνηση γίνεται ελεύθερα, με απλότητα και αγάπη από όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, και ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ουσιαστικά της δημιουργίας του, ο χρόνος δεν τον επηρεάζει, αλλά με υπομονή, το διοικητικό συμβούλιο, και κατ᾿ επέκταση όλα τα μέλη, οργανώνουν και προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις, σε συνεργασία πάντα με την Μονή, ώστε με την χάρη του Θεού να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.

Βρεθήκαμε πάλι εδώ, όλοι μαζί, ύστερα από έναν χρόνο, με αφορμή την ετήσια σύναξη και κοπή της πίτας του Συλλόγου των Φίλων της Μονής μας. Ακούσαμε (ή θα ακούσουμε) τα πεπραγμένα και τις δραστηριότητες του Συλλόγου κατά το παρελθόν έτος, καθώς και τις μελλοντικές ενέργειές του. Γίνεται και ενημέρωση για τον αριθμό των μελών, ο οποίος αυξάνεται.

Οι δραστηριότητες αυτές δυναμώνουν και ενισχύουν την παρουσία του Συλλόγου μέσα στο Ελληνικό γίγνεσθαι, αλλά και στο εξωτερικό,  ώστε να γίνεται αργά αλλά σταθερά γνωστός προς όλους.

Αυτή η γνωστοποίηση του Συλλόγου, πέραν της αυξητικής τάσης του αριθμού των μελών του, σημαίνει ταυτόχρονα ότι γνωστοποιείται και το ζήτημα της Μονής μας, γίνεται καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του ζητήματος και οι επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει όσο αυτό παραμένει ανεπίλυτο.

Κάνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση, από το βήμα αυτό, προς την έντιμη Ελληνική Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο, αυτό για το οποίο είναι συνταγματικά υποχρεωμένη, να διαφυλάττει και να εφαρμόζει την νομιμότητα!

Ελπίζουμε να φωτίσει ο καλός Θεός τους ιθύνοντας να καταλάβουν το δίκαιο επιτέλους, ακούγοντας, επιπλέον, και την συνεχώς αυξανόμενη φωνή του Συλλόγου μας και δίνοντας ένα τέλος σ’ αυτό το ζήτημα το οποίο έχει πονέσει ολόκληρο το Άγιο Όρος.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να εκφράσω για πολλοστή φορά την αγάπη και τις ευχαριστίες όλων των πατέρων για την έκδηλη αγάπη και την συμπαράσταση των Φίλων μας.

Ευχαριστίες πολλές οφείλουμε στον π. Λάμπρο και τους ιερείς του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου για την ευγενική παραχώρηση τής αιθούσης του Ιερού Ναού για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδηλώσεως. Η από ετών εκφρασθείσα αγάπη και συμπαράσταση των πατέρων είναι παρηγοριά και ανάσα στην ανηφορική πορεία μας.

Κλείνοντας, ευχόμαστε στον κύριο Πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μας, το νέο έτος να είναι καρποφόρο, μεστό πνευματικών αγαθών, να επικρατήσει η αγάπη και η ειρήνη στις καρδιές όλων, καθενός προσωπικά, στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλον τον κόσμο!

Καλή χρονιά και ευλογημένο το νέο έτος 2017!