13.12.16

Χρόνος!

Ο Θεός, ο άνθρωπος και ο χρόνος

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Του έδωσε ταυτόχρονα τρία χαρακτηριστικά Του: την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία. Με την πτώση του ο άνθρωπος διέκοψε την επικοινωνία του με τον Θεό, η οποία ήταν συνεχής, χωρίς χρόνο, γιατί επικοινωνούσε με τον άχρονο Θεό.

Παράδεισος είναι αυτή η επικοινωνία με τον Θεό, η Θέωση, και αυτήν την επικοινωνία προσπαθούμε ως άνθρωποι μετά την πτώση μας να αποκτήσουμε πάλι. Ένα από τα αποτελέσματα της παρακοής, λοιπόν, ήταν και η δημιουργία του χρόνου, μέσα στον οποίο εγκλωβίστηκε ο άνθρωπος. Ο χρόνος είναι δέσμευση για τον άνθρωπο, γιατί τα χαρακτηριστικά με τα οποία τον προίκισε ο Θεός δεν μπορούν να περιορισθούν μέσα στον χρόνο.


Η αγάπη, η απλότητα, η ελευθερία δεν περιορίζονται χρονικά, δεν μπορείς να τους βάλεις χρονικό περιορισμό, γιατί είναι έννοιες πέρα από τον χρόνο, ανήκουν στον Άχρονο Θεό. Αυτή είναι και η αιτία που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά πλέον ο άνθρωπος μετά την πτώση του, βάζοντας χρονικούς περιορισμούς στην ζωή του, εγκλωβίζεται, δεν χρησιμοποιεί σωστά τα χαρίσματά του, κυριαρχεί ο εγωισμός και το αποτέλεσμα είναι το άγχος, η λύπη και η απελπισία. Οι πειρασμοί και οι δυσκολίες δημιουργήθηκαν μετά την πτώση, οπότε έχουν χρονικό περιορισμό, έχουν αρχή και τέλος.

Συνεπώς, ο άνθρωπος οφείλει να μην σταματά την προσπάθειά του, έχοντας ως θησαυρό ανεκτίμητο αυτά τα χαρακτηριστικά που του χάρισε ο Θεός, την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία, αγωνιζόμενος μέσα στον χρόνο της εδώ ζωής του  να ξεπερνά κάθε πειρασμό και  δυσκολία που συναντά. Αποκτά θάρρος ο άνθρωπος να συνεχίσει την προσπάθειά του, αν σκεφθεί ότι σκοπός του ανθρώπου είναι η επανένωση με τον Θεό, σε μια επικοινωνία μαζί Του, για την οποία έχει πλασθεί, μακριά από χρονικούς περιορισμούς, πειρασμούς και δυσκολίες, σε μια αιώνια επικοινωνία γεμάτη αγάπη, απλότητα, ελευθερία, γεμάτη χαρά, γεμάτη φως!

Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου
+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος