12.9.16

Σκέψεις για τη γέννηση της Παναγίας

Χαράν εμήνυσε σε όλη την οικουμένη η Γέννηση της Θεοτόκου!
Η συνεχής και αδιάκοπη προσευχή των δικαίων Ιωακείμ και Άννης, η παράκληση για τεκνογονία, καρποφόρησε, παρά το προχωρημένο της ηλικίας και των δύο. Το άγονο χωράφι γίνεται γόνιμο με την συνεχή καλλιέργεια και περιποίησή του. Έτσι και οι άγονοι έγιναν γονείς με την στέρεη  πίστη τους στον Θεό και την συνεχή προσευχή τους προς Αυτόν!
Ενώ θαυμάζουμε το αποτέλεσμα, τον καρπό της προσπαθείας του γεωργού για το χωράφι του, ποιος θαυμασμός είναι άραγε αρκετός για να αποδοθεί στον καρπό των ακάρπων γονέων! Ποιος θαυμασμός μπορεί να αποδοθεί προς την Παναγιά μας, το δώρο του Θεού στους δικαίους γονείς, το δώρο του Θεού στους ανθρώπους!

Στείρα η ανθρωπότητα και άγονη, εξ' αιτίας της αμαρτίας... Δεν την άφησε όμως ο Θεός, την ευλόγησε και καρποφόρησε Αυτήν, η οποία έγινε γέφυρα για να ενώσει την  Γη με τον Ουρανό! Αυτήν, που χώρεσε στην μήτρα Της τον Σωτήρα του κόσμου! Αυτήν, η οποία έγινε Μάνα στοργική όλων των ανθρώπων! Αυτήν, που μεσιτεύει για όλους τους ανθρώπους!

Η Παναγιά μας η Δέσποινα με την Γέννησή Της, λοιπόν,  μας χάρισε την χαρά μας, μας χάρισε την σωτηρία μας, μας χάρισε τον Χριστό μας!

Το αποτέλεσμα της πίστης μας στον Θεό είναι η Σωτηρία μας,  η οποία μας δίνεται ως δώρο, όχι για την αξία μας, αλλά από την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο! 


Είναι φτωχή η ανθρώπινη γλώσσα και σκέψη για να αποδώσει και να εκφράσει ευχαριστίες, αλλά η καρδιά πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη προς την γλυκιά και στοργική Μητέρα, την Παναγιά μας!

Είθε όλοι οι άνθρωποι να νιώσουμε την χαρά και την σιγουριά που σκορπίζει η πρεσβεία της Παναγιάς και να κλειστούμε όλοι μαζί μέσα σ' αυτήν την στοργική αγκαλιά Της, η οποία μας χαρίζει τον παράδεισο!

+αρχ. Βαρθολομαίος 
Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου


[Η πρώτη φωτογραφία είναι από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Άγιο Πνεύμα Σερρών. Η δεύτερη προέρχεται από έργο του Θεοφάνους του Κρητός.]

Σχετική ανάρτηση: