Άλλοι ευεργέτες
Κτήτωρ και ευεργέτης της Μονής είναι ο Μολδαβός Μητροπολίτης Βενιαμίν που δώρησε το κάποτε προσοδοφόρο Μετόχι Φλωρέστι στην Μολδαβία, τώρα όμως χαμένο.

Επίσης ο Κασσανδρείας Ιγνάτιος και μετά την κουρά Γεράσιμος που έκτισε το σημερινό Καθολικό·


Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Ιγνάτιος


Ο Ζωγραφίτης Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος το 1846 επιχρύσωσε το εικονοστάσιο του Καθολικού, που είχε κατασκευασθή από το έτος 1813.

Στους ευεργέτες της Μονής συγκαταλέγεται και ο Αρχιμανδρίτης Λουκάς, από το Βωχό της Μάνης, ο Ελευθερολάκων, ο οποίος ομοίως με εισφορές από τη Ρωσσία το 1776 πρόσφερε στη Μονή πέντε χιλιάδες λίρες και την απάλλαξε από χρέος οκτώ χιλιάδων λιρών·

Ένας από τους τελευταίους ευεργέτες είναι ο αδελφός της Μονής Ιερομόναχος Γρηγόριος από την Καλλίπολη, ο οποίος ξανακοινοβίασε στη Μονή το 1893 και κατασκεύασε κατ' αυτό το έτος το διώροφο οίκημα στην παλαιά βορεινή παραθαλάσσια πύλη της Μονής και άφησε δύο χιλιάδες οθωμανικές λίρες μετά τον θάνατο του την 5η Ιανουαρίου του 1894.

Άλλος ευεργέτης υπήρξε ο Μαργαρίτης Κουραμάς από τις Σέρρες που πλήρωσε την αγιογραφία μεγάλου μέρους του Ναού.

Στη Μονή του Εσφιγμένου κοινοβίασε και ο Μητροπολίτης Γρεβενών Κλήμης που εκοιμήθη το 1898, τον οποίο σπούδασε η Μονή, όπως και ο μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης που κοιμήθηκε στον Βόλο κατά μήνα Νοέμβριο του 1902, ο εκδότης της εφημερίδας «Προμηθέας» και πολλών εκκλησιαστικών και ψυχωφελών βιβλίων.