25.3.23

Το "ΝΑΙ" της Θεοτόκου

Φωτοδόχο Λαμπάδα, αναφέρει ο ποιητής την Παναγία, η οποία φώτισε τους ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι, απόμακροι του Θεού.

Σε μεγάλο σκοτάδι βρέθηκε ο  άνθρωπος μετά την έξοδο από τον παράδεισο, γιατί ζούσε μακρυά από το Φως, από την καθημερινή επικοινωνία με τον Θεό.

Το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου αποκαλύφθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας. Η μικρή και άσημη Κόρη από την Ναζαρέτ θα γινόταν το μέσο της σωτηρίας του ανθρώπου. Θα δάνειζε την παρθενική της μήτρα για να φιλοξενήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. 

Έστειλε ο Θεός τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα στην Παρθένο Κόρη και περίμενε την απάντησή της. Σεβάστηκε ο Θεός την ελευθερία του ανθρώπου και δεν ήθελε να τον σώσει μόνο με την δική Του θέληση. Ήθελε ο άνθρωπος μόνος του να αποφασίσει για την σωτηρία του. 

Ο Αρχάγγελος έφερε το μήνυμα και περίμενε την απάντηση της Παναγίας. Κρίσημη στιγμή για την ανθρωπότητα, η οποία "κρέμονταν" από τα χείλη της Παρθένου περιμένοντας να πει το "ναι".
Περίμενε και ο Αρχάγγελος να ακούσει το "ναι". Περίμενε ο Θεός με "αγωνία" να ακούσει το "ναι" της Παναγίας.

Η Παναγία παρά το πρωτάκουστο και πέρα από την ανθρώπινη λογική νέο που της έφερε ο Αρχάγγελος, έσκυψε το κεφάλι εμπρός στο Θείο Θέλημα και είπε το "ναι". 
"Ιδού η δούλη Κυρίου", είπε, ας γίνει σύμφωνα με τον λόγο σου.

Ελεύθερα η Παναγία αποδέχθηκε να γίνει η μητέρα του Θεού και υποτάχθηκε πλήρως στο σχέδιό Του. Θα γινόταν πλέον η Λαμπάδα που θα έφερνε το Φως στους ανθρώπους και θα διέλυε το σκοτάδι. 

Όλοι εμείς που δεχθήκαμε το Φως γίναμε φωτεινοί γιατί βλέπουμε το Φως που ήρθε και φώτισε τον κόσμο μέσω της Παναγίας. Όποιος αποστρέφεται το φως ζει στο σκοτάδι μαζί με τον διάβολο που δεν ανέχεται το φως. 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι, για εμάς τους χριστιανούς, η εκπλήρωση της υποσχέσεως και της αιώνιας αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Είναι το μήνυμα της σωτηρίας. Είναι η στιγμή που "άναψε" το φως στην γη και είδαμε!  Η Μητέρα του Φωτός μας καλεί ελεύθερα να ακολουθήσουμε το Φως, που έφερε στα σπλάγχνα της και οδηγεί στην σωτηρία. 

Χρόνια πολλά!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου