28.5.22

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Την εσπέρα της 28ης Μαΐου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, δείχνοντας την αγάπη του προς την αδελφότητα της Μονής και την συμπαράστασή του στον αγώνα που αυτή διεξάγει υπέρ της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής τάξης στο έδαφος της Μονής. 


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν οι μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.


Ο ηγούμενος της Μονής σε συγκινησιακό κλίμα εξέφρασε την «αναστάσιμη» χαρά του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτατο είπε πως «παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και τις ψευδείς υποσχέσεις», για άλλη μια φορά η αδελφότητα τον υποδέχεται στο αντιπροσωπείο, παρά τον πόθο που είχε να τον υποδεχθεί στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταπάντησε πως κάνει προσπάθειες υπέρ της Μονής, «υπέρ του δικαίου, υπέρ της εκκλησίας, υπέρ του αγαθού του Αγίου Όρους, διότι η τελική επίλυσις του προβλήματος Εσφιγμένου θα είναι επ' αγαθώ πάντων. Επ' αγαθώ της λογικής, της δικαιοσύνης, της κανονικής τάξεως, της ηθικής, κ.ο.κ.» και προσέθεσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν θα πάψει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και αισιοδοξούμε ότι θα έρθει αυτή η ώρα». Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την πίστη του πως «το δίκαιο και η αλήθεια εις το τέλος υπερισχύει».


Στην συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ ηγουμένου της Μονής και Οικουμενικού Πατριάρχου και κέρασμα στο εσφιγμενίτικο αρχονταρίκι επ' ευκαιρίαν της υπερτριακονταετούς πατριαρχικής διακονίας.


Εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου