25.3.22

Η ιερότητα της ελευθερίας

Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά!

 

Δύο αιώνες πριν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και έχυσαν το αίμα τους για να μπορούν να ζουν ελεύθεροι. Για να μπορούν ελεύθερα να λατρεύουν τον Θεό στον οποίο πιστεύουν και να μην υφίστανται καταπιέσεις και διακρίσεις.

 

Αυτοκρατορίες όπως η Αυστροουγγαρία δεν ήθελαν επαναστάσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φοβούνταν  μήπως οι επαναστάσεις των λαών στον βαλκανικό χώρο διαδοθούν και σε αυτούς. Ήταν εχθρικοί απέναντι σε κάθε ιδέα ελευθερίας.

 

Λόγω της έμπνευσης από τον αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων, εκείνη την εποχή είχε δημιουργηθεί έντονο φιλελληνικό ρεύμα σε διάφορους λαούς, από την Γαλλία έως την Λατινική Αμερική! 

 

Η αγάπη για την ελευθερία είναι κάτι το ιερό. Ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με αυτήν. Η ελευθερία είναι μια από τις ιδιότητες που καθιστούν τον άνθρωπο «εικόνα του Θεού». Ελευθερία να διαλέξει το δρόμο του ο άνθρωπος. Ελευθερία να διαλέξει μεταξύ φωτός και σκότους, αγάπης και μίσους. 

 

Αυτό το «πάθος για την λευτεριά» είναι κάτι εκτός αυτού του κόσμου. Συνδέει το τώρα με τα έσχατα, συνδέει αυτό τον κόσμο με τον πόθο της «Βασιλείας των Ουρανών». Είναι μια υπερκόσμια δύναμη, που μετατρέπει «θαυματουργικά» απλούς καθημερινούς ανθρώπους σε ήρωες έτοιμους να θυσιαστούν, σε ήρωες που δεν υπολογίζουν την ζωή τους, που δεν καθυποτάσσονται στην ματαιότητα ενός ανελεύθερου βίου με σκυμμένο το κεφάλι σε τυράννους. 

 

Αυτό το πάθος για την λευτεριά, οι αυταρχικοί ηγέτες δεν μπορούν να το καταλάβουν. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξή του, καθώς πιστεύουν σε άλλον θεό και όχι στον πραγματικό, τον Θεό της ελευθερίας και της αγάπης! Έτσι, αγνοούν το πάθος για την λευτεριά στους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς, για αυτό και τα σχέδια τους αποτυγχάνουν. Κάνουν σχέδια κατάληψης μιας χώρας σε 2 ημέρες, αλλά τα σχέδιά τους βαλτώνουν!

 

Ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία κάποτε ενέπνευσε τα έθνη. Σήμερα ανάλογο αγώνα κάνουν οι Ουκρανοί και ενέπνευσαν όλο τον ελεύθερο κόσμο να τους συμπαρασταθεί! Οι Ουκρανοί παλεύουν υπέρ βωμών και εστιών! Για την ασφάλεια και την ελευθερία της οικογένειάς τους, για να μπορούν να πιστεύουν σε όποιο Θεό θέλουν ελεύθεροι! Για να μπορούν να λατρεύουν τον Χριστό κανονικά και εκκλησιαστικά, και όχι μέσω εκκλησιών υποταγμένων στο θέλημα κοσμικών αυταρχικών ηγεσιών, που διατελούν ως θεοκρατικό καθεστώς «εις τύπον Αντιχρίστου»!

 

Η επιτιθέμενη αυτοκρατορία θέλει να εξαφανίσει το παράδειγμα της ελευθερίας των Ουκρανών, την δημοκρατία, την ανεξιθρησκεία, όπως κάποτε το ίδιο οι αυτοκρατορίες ήθελαν να πατάξουν τους εξεγερμένους Έλληνες. Φοβάται μήπως η δημοκρατία και η ελευθερία εξαπλωθούν στους λαούς που ζουν εντός της, έως τα νησιά δίπλα στην Ιαπωνία! Πιστεύει πως η δημοκρατία και η ελευθερία δεν αρμόζουν ανατολικά των Καρπαθίων. Κάποτε το ίδιο φοβόταν η Αυστροουγγαρία για την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια!


Οι Έλληνες δημιουργήσαμε την δημοκρατία. Το παράδειγμα αυτό μεταδόθηκε σε όλον τον αποκαλούμενο σήμερα ελεύθερο κόσμο και όλοι μάς τιμούν σε αυτό! Αυτό το παράδειγμα, που οι εχθροί του το χαρακτηρίζουν ως «παρακμιακό», υποστηρίζοντας τον αυταρχισμό, τις σφαγές και τις εκκαθαρίσεις διαφωνούντων.

 

Δυστυχώς, σήμερα, μια μερίδα του λαού μας έχει γαλουχηθεί τα τελευταία 20-30 χρόνια σε παραμύθια της τούνδρας, που δημιούργησαν φανταστικούς εχθρούς και πλαστούς σωτήρες, με αποτέλεσμα την δημιουργία αρκετών «νεο-γενιτσάρων», έτοιμων να καταστρέψουν την πατρίδα τους, υποστηρίζοντας το μίσος, την αδικία, τον φόνο, τον αυταρχισμό. Σήμερα οι Έλληνες πιστοί στα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα των Ουκρανών και να καταγγέλλουμε ευθαρσώς το κακό! Για οποιαδήποτε άλλη στάση θα είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας και στην ιστορία.

 

Χαίρε, ω χαίρε Λευτεριά!

 

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίος



Ο αρχάγγελος Μιχαήλ, προστάτης πόλης Κιέβου από πάσης βαρβαρικής επιδρομής