15.8.21

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Το καλοκαίρι έφτασε πάλι, με την ανεμελιά, την ξεκούραση, τις αμέτρητες γιορτές και τα πανηγύρια του. Μα απ' όλες τις χαρές δεσπόζει μια γιορτή, το Πάσχα του καλοκαιριού, η Κοίμηση της Παναγίας. 


Ξαπλωμένη η Παναγία στο νεκρικό Της κρεβάτι μας καλεί όλους να Την περικυκλώσουμε, να πάμε κοντά Της, να Την δούμε, να μας δει δίπλα Της, να μας ευχηθεί, να μας σκεπάσει.


Πρότυπο μάνας η Παναγιά, πρότυπο γυναίκας, πρότυπο για όλους τους χριστιανούς η ζωή Της. 


Μας δείχνει με την ζωή Της την αγάπη, την ειρήνη, την υπομονή, την συγχώρεση, την γαλήνη. Τα γνωρίσματα του Αγίου Πνεύματος είναι ορατά επάνω Της. 


Είναι έλεγχος και πρόκληση για εμάς τους χριστιανούς η Παναγία. Μας προκαλεί και μας προσκαλεί να Την μιμηθούμε, καλλιεργώντας επάνω μας τον τρόπο ζωής Της, ως αυθεντικό τρόπο ζωής κάθε χριστιανού.


Το εφετινό καλοκαίρι έχει προκαλέσει πόνο σε όλους τους ανθρώπους, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. 


Οφείλουμε ως χριστιανοί να αντισταθούμε στον θυμό και την οργή που εύκολα βγαίνει από τον καθένα μας. Ας παρακαλέσουμε την Παναγιά να μας σκεπάσει και να μας δίνει την δύναμη να ειρηνεύουμε, να αγαπούμε, να υπομένουμε και να συγχωρούμε. Να θυμηθούμε ότι είμαστε χριστιανοί.


Οι συνθήκες που δημιουργούνται γύρω μας οδηγούν σε αδιέξοδο, γιατί είναι «τοξικές» και δηλητηριάζουν την ζωή και τις σχέσεις μας. Ο χριστιανικός τρόπος ζωής είναι η διέξοδος, που όλοι αναζητούμε, χωρίς πνευματικές αγκυλώσεις.


Η Παναγία μάς καλεί κοντά Της και γίνεται η εγγύηση για την σωτηρία μας. Η Κοίμησή Της είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση στην ζωή μας, είναι ευκαιρία μέσα από την στάχτη και τα αποκαΐδια να βρούμε πάλι την χαρά μας.


Χρόνια πολλά!


+αρχ. Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι. Μ.Εσφιγμένου