25.5.21

Ανακοίνωση

  Σχετικά με βίαιες ενέργειες εντός Αγίου Όρους, με σημερινή απόφαση τού Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης έλαβε τέλος η ποινική διαδικασία για την εκτόξευση βομβών μολότωφ και εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον αστυνομικών και πολιτών τον Ιούλιο 2013 από τους εξωεκκλησιαστικούς καταληψίες κτηρίων της Ιεράς Μονής μας του Εσφιγμένου στο κονάκι των Καρυών. Το Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη τους για σωρεία παραβιάσεων του Ποινικού Κώδικα.

Η Πολιτεία έως και σήμερα συνεχίζει αδικαιολόγητα να αδρανεί στο να υλοποιήσει τις τελεσίδικες αποφάσεις απέλασής τους από το Άγιο Όρος και στο να λύσει την παράνομη κατάληψη κτηρίων της Μονής μας. Αυτό, πέραν των αυτονόητων κινδύνων για τα κτήρια, τα κειμήλια, τις βιβλιοθήκες κλπ, που παραμένουν παρανόμως σε χέρια καταδικασθέντων, αφήνει πεδίο δράσης για συνέχιση των βίαιων και άλλων παρανόμων ενεργειών τους εντός Αγίου Όρους.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου υπενθυμίζει πως οι καταδικασθέντες καταληψίες είναι εξωεκκλησιαστικοί, δεν ανήκουν στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι σχισματικοί, επομένως, βάσει του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους, απαγορεύεται η εγκαταβίωσή τους στο Άγιο Όρος. Το αυτοδιοίκητο καθεστώς του Αγίου Όρους χαίρει ειδικής προστασίας από το Σύνταγμα της Ελλάδος και η Πολιτεία οφείλει να το διαφυλάττει, ιδίως από πράξεις βίας και πάσης παρανομίας.


Εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου