21.3.21

Η εικόνα του Θεού στο πρόσωπο του ανθρώπου

«Την άχραντον εικόνα Σου προσκυνούμεν Αγαθέ...!»


Η προσκύνηση της εικόνας είναι ένδειξη σεβασμού, πίστης, εμπιστοσύνης, αγάπης και τιμής προς τον Θεό, η οποία «επί το πρωτότυπον διαβαίνει».


Η εικόνα για τον χριστιανό είναι η παρουσία του ουράνιου στοιχείου στην ζωή του.


Ο άνθρωπος είναι η εικόνα του Θεού στον κόσμο. Είναι πλασμένος «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσίν Του».


Η τιμή προς την εικόνα «επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Αυτή η τιμή διασφαλίζεται και με την εντολή του Κυρίου: «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Η εντολή της αγάπης αφορά την εικόνα του Θεού, η οποία παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του πλησίον.


Γιατί σήμερα κανείς δεν αγαπά εύκολα τον πλησίον του; Διότι δεν αγάπησε πραγματικά τον εαυτό του.


Η αγάπη για τον εαυτό μας ξεκινά με τον αυτοέλεγχο, την αναγνώριση των προσωπικών λαθών, την καταπολέμηση του εγωισμού, την μετάνοια, την εξομολόγηση.

Αυτή η εσωτερική διεργασία είναι ο πνευματικός αγώνας του χριστιανού.


Βρισκόμαστε στο κατεξοχήν στάδιο για πνευματικό αγώνα, την αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή. Είναι μια ευκαιρία να «δούμε» τον εαυτό μας, να τιμήσουμε την εικόνα του Θεού. Είναι στις υποχρεώσεις μας να κρατούμε καθαρή την εικόνα Του, αποδίδοντας και την τιμή που της αρμόζει.

Η αδιαφορία μας, αντιθέτως, γιγαντώνει τα πάθη μας, αμαυρώνοντας την εικόνα του Θεού.


Αν θέλουμε να λεγόμαστε παιδιά του Θεού, ας βάλουμε αρχή, κάνοντας έργο ζωής την εκπλήρωση της Δεσποτικής εντολής της αγάπης.


Μας δίνεται πάλι η ευκαιρία να αναστηλώσουμε την εικόνα Του στον εαυτό μας, με τον πνευματικό μας αγώνα, ώστε να φανούμε άξιοι απόγονοι όσων υπερμάχησαν για να μπορούμε εμείς μέχρι σήμερα να τιμούμε και να προσκυνούμε την άγια εικόνα Του.


Καλή Σαρακοστή! 


+ αρχ. Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου