7.1.19

Δωδεκαήμερο στο Άγιο Όρος

Αρχίζει από σήμερα, με την εορτή των Χριστουγέννων, το άγιο δωδεκαήμερο στο Άγιο Όρος.
Ακολουθώντας το παλαιό ημερολόγιο το Άγιο Όρος, για λόγους καθαρά παλαιάς συνήθειας και όχι θρησκευτικού φανατισμού, ξεκινά από σήμερα αυτήν την χαρμόσυνη περίοδο, που εορτάζονται τα Επιφάνια του Δεσπότου Χριστού.


Μέσα από τις άγρυπνες δεήσεις και λατρευτικές εκδηλώσεις, εύχεται όλη η Αγιορείτικη Πολιτεία προς τον Επιφανέντα Χριστό για την σωτηρία του κόσμου, την ενίσχυση των αδυνάτων, την επιστροφή των πλανεμένων, την ενότητα των χριστιανών, την φώτιση των σκοτισμένων.

Σε μια εποχή που η οσμή του αίματος και τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έχουν κυριεύσει όλο τον πλανήτη μας και η σκληροκαρδία των ανθρώπων έχει απομακρύνει την αγάπη, μόνη οδός είναι η προσευχή στον Θεό.

Μέσα στην απελπισία, την κατάθλιψη και το αδιέξοδο, που έχει οδηγηθεί ο άνθρωπος, μόνο κοντά στον Θεό ακούγεται παρήγορη η φωνή Του: «παιδί Μου, εμπιστεύσου Με και προχώρα!»

Αυτό το παρήγορο μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της ενότητας στέλνει το Άγιο Όρος σε όλο τον κόσμο καθημερινά, ιδίως, όμως, αυτές τις Άγιες ημέρες.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα και μετάνοια!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους