11.6.18

+Άνθιμος μοναχός Εσφιγμενίτης

+Άνθιμος μοναχός Εσφιγμενίτης

Ο μοναχός Άνθιμος, κατά κόσμον Γεώργιος Λαγώνικος, γεννήθηκε το 1919 στην Κάρυστο Ευβοίας.
Κοινοβίασε στην μονή Εσφιγμένου στις 30/10/1937, πήρε ρασοευχή στις 4/4/1939 και εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός στις 10/4/1951. Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής επί πολλά έτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 απειλήθηκε, δέχθηκε σωματική βία και εκδιώχθηκε (όπως και άλλοι Εσφιγμενίτες) από την μονή από ομάδα νεαρών ατόμων, που δεν ανήκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (αλλά σε εξωεκκλησιαστικούς ΓΟΧ) και εισήλθαν στο Άγιο Όρος για να καταλάβουν διά της βίας την διοίκηση τής μονής Εσφιγμένου. Η ομάδα αυτή, των νεαρών ατόμων, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως την εποχή εκείνη υπήρχε λειψανδρία στην μονή, η πλειοψηφία των μοναχών της ήταν γέροντες και η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Στην ομάδα αυτή ανήκε και ο σημερινός αρχηγός της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της μονής.


Ο μοναχός Άνθιμος, μετά την βίαιη και παράνομη απομάκρυνσή του από την προϊσταμενία της μονής, μαζί με τον συμπροϊστάμενο μοναχό Αγαθάγγελο, έγραψε και απέστειλε δραματική επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (κεντρικό διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας) για να ενημερώσει για τις συνθήκες εκφοβισμού, εξαναγκασμού, εκδιώξεων και βίας που επικράτησαν με ευθύνη των νεαρών που κατέλαβαν αντικανονικά την διοίκησή της, γεγονότα που επιβεβαιώνονται και από τον τύπο της εποχής.




Φωτογραφία του 1964 από το βιβλίο «Mount Athos» του John Julius Norwich