8.5.18

Λίγα λόγια για την αγάπη

Από τους μοναδικούς που βίωσαν την Αγάπη, που ακούμπησαν στο στήθος της Αγάπης, που κήρυξαν παντού την Αγάπη, είναι ο Μαθητής της Αγάπης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Το κήρυγμά του αρχίζει με την αγάπη και τελειώνει στην αγάπη! Σε μια επιστολή του γράφει για την Αγάπη και μεταφέρει τα λόγια του Χριστού: «ἐντολὴν καινὴν δίδωμι ὑμῖν ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους». Σ' αυτήν την εντολή κρέμονται όλοι οι νόμοι.



Μας έδωσε απλόχερα το μεγαλύτερο δώρο, την Αγάπη, για να μπορούμε να ζούμε κοντά ο ένας με τον άλλο, να κατανοούμε, να συγχωρούμε, να δικαιολογούμε, δηλαδή να αγαπούμε ο ένας τον άλλο. Η Αγάπη είναι το μαλακτικό, το λιπαντικό, που μαλακώνει και λιπαίνει τις ατέλειες και τα ελαττώματα καθενός, οπότε η τριβή μεταξύ μας γίνεται πιο αρμονική και λεία!

Αν δεν αγαπούμε τον αδελφό μας, που τον βλέπουμε, πώς μπορούμε να λέμε ότι αγαπούμε τον Θεό, που δεν τον βλέπουμε; Όποιος ασχολείται με τον Χριστό δεν μπορεί να μεταδίδει τίποτε άλλο εκτός από Χριστό, δηλαδή Αγάπη!

Σαν το μαλακτικό, η Αγάπη, μας κυριεύει και περιχύνεται από επάνω μας, μαλακώνοντας τα πάντα στο διάβα της... Τα μάτια μας, το στόμα, την καρδιά μας, όλο το «είναι» μας και όταν ξεχυθεί από εμάς μαλακώνει όλους γύρω μας, που ακουμπάει.

Όταν αγαπάς, δεν κάνεις επιλογή. Η επιλογή δεν είναι αγάπη, αλλά συμφέρον. Η Αγάπη δεν είναι πέλαγος, είναι ασύλληπτα πέρα από αυτό! Το πέλαγος έχει και αυτό ένα τέλος, η Αγάπη όμως δεν τελειώνει ποτέ! Μόνο αν έχεις Αγάπη μπορείς να κάνεις υπομονή στους πειρασμούς και τις δυσκολίες και να περιμένεις την επέμβαση του Θεού.

Δεν είναι όμορφο πράγμα η Αγάπη; Είναι το πιο όμορφο συναίσθημα, η μεγαλύτερη ευλογία στην γη, που μας έδωσε ο καλός Θεός, γιατί ο Θεός «Αγάπη εστί». Μας έδωσε λοιπόν τον ίδιο τον εαυτό Του, μας έβαλε τον Θεό μέσα μας, για να γίνουμε και εμείς κατά χάριν Θεοί. Γι' αυτό, όποιος αγαπά δεν μπορεί να κρατήσει την Αγάπη μέσα του, αλλά θέλει να την μοιραστεί με όλους!

Ας αγαπήσουμε λοιπόν!

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου