4.3.18

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2018 - Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου πανηγύρισε σήμερα, Κυριακή Β΄ των Νηστειών, την σύναξη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Ο Άγιος διετέλεσε επί τρία έτη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου.

Της σημερινής πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Στην πανήγυρη συμμετείχε και ο Πρώτος του Αγίου Όρους, Μοναχός Χριστόφορος Ιβηρίτης.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την Κανονική άδεια και ευλογία του, την Ιερά Κοινότητα και τον Ηγούμενο Βαρθολομαίο για την πρόσκληση και ευχήθηκε για την πνευματική προκοπή και την ταχεία επίλυση των δυσκολιών της Αδελφότητος.

Εν συνεχεία, τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Ηγουμένου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Κατσουλιέρη.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του αρχιμ.Βαρθολομαίου, Καθηγουμένου Μονής Εσφιγένου, στην Πανηγυρική Τράπεζα:



Η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας προς όλους εμάς. Ο Άγιος πέραν των εγκυκλίων σπουδών και την μόρφωση που απέκτησε από την φοίτηση στα πανεπιστήμια της Κωνσταντινουπόλεως, είχε βιωματική γνώση της χάρης του Θεού. Η διδασκαλία του ήταν πρωτίστως βιωματική. Μίλησε περί νοεράς προσευχής γιατί ήταν ο ίδιος μύστης και μιλούσε εμπειρικά. Μίλησε για την ησυχία γιατί ζούσε ο ίδιος μέσα του την ησυχία. Μίλησε για το άκτιστο φως γιατί είχε γίνει θεωρός του ακτίστου φωτός. Μίλησε για την Παναγία γιατί είχε επικοινωνία και του είχε αποκαλυφθεί η Παναγία. Μίλησε για την Αλήθεια γιατί του είχε αποκαλυφθεί η Αλήθεια.

Ο άγιος Γρηγόριος είναι o κορυφαίος διδάσκαλος και Πατέρας της Εκκλησίας. Η γνώση, η εμπειρία και η αποκάλυψη που αξιώθηκε από τον Θεό αποτελούν Παρακαταθήκη για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Είναι μεγάλη ευλογία και για το Μοναστήρι μας η παρουσία του. Ο Άγιος διετέλεσε ηγούμενος αυτής επί μία τριετία, είχε όμως και πνευματική συνέχεια, της οποίας αποτελούσε ο ίδιος την κορύφωση μιας σειράς νηπτικών εσφιγμενιτών πατέρων των οποίων υπήρξε πνευματικός απόγονος ή μαθητής. Αυτοί ήταν, ο Νικηφόρος ο Ησυχαστής, ο οποίος ασκήτεψε στην παρά την Εσφιγμένου σκήτη της Σαμάρειας και ήταν αυτός που εισήγαγε την μέθοδο της νοεράς προσευχής στο Άγιο Όρος, ο Θεόληπτος Φιλαδελφείας και ο Αθανάσιος ο Α΄ πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίοι διετέλεσαν αδελφοί της Μονής μας.

Τον θεωρούμε Οικείο, Δικό μας άνθρωπο και πρέσβη προς Κύριον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Άγιος ψηφίσθηκε και εγκατεστάθη ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου από τους προκρίτους του Αγίου Όρους σε μια φάση της ιστορίας της όταν είχε παρουσιασθεί κάποιο πρόβλημα, όπως συνέβη και με την αδελφότητά μας η οποία ψηφίσθηκε και εγκατεστάθη, με απόφαση από κοινού της Διπλής Ιεράς Συνάξεως του Αγίου Όρους και εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως νόμιμη διοίκηση της Μονής εδώ και 13 έτη, εξ αιτίας του γνωστού προβλήματος της απόσχισής της από το Σώμα των υπολοίπων Μονών του Αγίου Όρους και του προσεταιρισμού σε ομάδα παλαιοημερολογητών.

Ήδη μέσα σ’ αυτά τα 13 έτη η αδελφότητά μας σηκώνει καρτερικά τον σταυρό που της επώμισε η Εκκλησία και το Άγιο Όρος και πορεύεται αγόγγυστα τον προσωπικό της Γολγοθά, αγωνιζόμενη μέσα από αμέτρητες δυσκολίες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την είσοδο της αδελφότητας μας στο κεντρικό κτήριο της Μονής. Βαδίζουμε έχοντας όχι την ελπίδα αλλά την βεβαιότητα ότι ο σταυρικός δρόμος οδηγεί στην Ανάσταση.

Εύχεσθε Σεβασμιώτατε, Άγιε Πρώτε και εσείς πατέρες και αδελφοί, οι οποίοι ως άλλοι Κυρηναίοι με την αγάπη και την προσευχή σας, ελαφρύνετε το βάρος του Σταυρού μας.

Ευχόμαστε ταπεινά και λόγω οικειότητος μαζί Του, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, να πρεσβεύει για τον καθένα προσωπικά και να αξιωθούμε να γευθούμε έστω και ένα μικρό μέρος της πνευματικής εμπειρίας του.

Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση!

2018 Πανήγυρις Αγ.Γρηγορίου Παλαμά