24.6.16

Πεντηκοστή

Η κάθοδος του αγίου Πνεύματος
Με την πτώση των πρωτοπλάστων, «ομίχλη» και «σκοτάδι» κυρίευσε την ζωή του ανθρώπου. Το τελειότερο δημιούργημα του Θεού, ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας με λάθος τρόπο την ελευθερία που του χάρισε ο Δημιουργός του, μετέτρεψε την παραδεισένια ζωή του από φως και χαρά σε σκοτάδι και λύπη.


Έστειλε όμως ο Θεός Πατέρας τον Υιό του Θεού στην γη, τον Χριστό, από αγάπη για τον άνθρωπο, για να διαλύσει αυτό το σκοτάδι και την ανθρώπινη λύπη με την Ανάστασή Του, φέρνοντας το Φως και την Χαρά στην ζωή του ανθρώπου! Οι άνθρωποι ζούσαν έκτοτε μέσα στο φως και τη χαρά της Αναστάσεως, όμως δεν μπορούσαν να την κατανοήσουν, επειδή η αμαρτία έφθειρε και κατέστησε αδύναμη την ανθρώπινη φύση.

Γνωρίζοντας ο Χριστός την αδυναμία και φθορά της ανθρωπίνης φύσεως, υποσχέθηκε στους ανθρώπους, ήδη φεύγοντας από τη γη, πως ο Θεός Πατέρας θα τους έστελνε το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα. Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα θα φώτιζε την ψυχή του ανθρώπου και θα ερμήνευε την παρουσία του Χριστού στην Γη, τα πάθη Του και την Ανάστασή Του. Έτσι ο άνθρωπος θα καταλάβαινε ότι αυτή ήταν η κορυφαία έκφραση της Αγάπης του Θεού για το πλάσμα Του, δείχνοντας του τον δρόμο της επιστροφής σ' Αυτόν.

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τους Αποστόλους και, από φτωχούς και αγράμματους αλιείς, τους μεταμόρφωσε σε πάνσοφους κήρυκας του ευαγγελίου και των μυστηρίων του Θεού προς όλον τον κόσμο! Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε στην συνέχεια όλους τους Αγίους και τους μάρτυρες, διώχνοντας τον φόβο από πάνω τους, γεμίζοντάς τους με πίστη και θάρρος, θερμαίνοντας την καρδιά τους, ώστε να δώσουν και το αίμα τους για την μόνη Αλήθεια που κήρυτταν, τον Χριστό!

Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα κατήλθε για να μείνει εδώ στους ανθρώπους μεταδίδοντάς τους και τα χαρίσματά Του, ώστε να καταστούν κοινωνοί της θεότητος. Αυτό το Πανάγιο Πνεύμα φωτίζει, αναζωογονεί, θερμαίνει τις καρδιές όλων των πιστών που δεχθήκαμε την χάρη Του με το άγιο Βάπτισμα, ώστε πνευματοφόροι όντες να βαδίζουμε τον δρόμο της Σωτηρίας, καθοδηγούμενοι απ' Αυτό μέσα από τα μονοπάτια της πίστεως και της ελπίδος, που οδηγούν με βεβαιότητα στον Χριστό!

Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών!

+Αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου