17.6.16

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και η υπέρβαση των ανθρωπίνων εγωισμών

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και η υπέρβαση των ανθρωπίνων εγωισμών
Με την χάρη του Θεού, μέσα από δυσκολίες και αντιθέσεις, οσονούπω αρχίζει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της ορθόδοξης Εκκλησίας μας! Ευχή όλων είναι να πρυτανεύσει η αγάπη και το πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει τους ιθύνοντας, ώστε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να καρποφορήσει επ' αγαθώ της Εκκλησίας και της ενότητος πάντων. Ενότητα χωρίς αγάπη δεν νοείται!



Οι ιθύνοντες αυτοί δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι, είναι οι πνευματικοί οδηγοί όλων των ορθοδόξων. Είναι αυτοί που μεταδίδουν την χάρη του αγίου Πνεύματος στους πιστούς. Είναι αυτοί που αγωνιούν και αγωνίζονται, θυσιάζοντας τον εαυτό τους, ώστε οι πιστοί να βαδίζουν τον δρόμο της Σωτηρίας. Είναι αυτοί των οποίων κάθε λόγος και κίνηση έχουν αφετηρία και τέρμα τον Χριστό.

Στον χώρο της Εκκλησίας δεν νοείται προσωπική βλέψη, αλλά μόνο το συμφέρον της Εκκλησίας και του λαού του Θεού. Ανθρώπινες και αναμενόμενες είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται, αλλά η λύση τους μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα στο πνεύμα του Θεού, που είναι πνεύμα αγάπης και ενότητας.

Δεν μπορείς να μιλάς για αγάπη, για χαρά, για ταπείνωση, αν πρώτα δεν τα έχεις κάνει βίωμα ο ίδιος. Πώς λοιπόν θα μιλήσεις για Χριστό, αν δεν ακολουθείς αυτά που είπε ο Χριστός;! Δεν γίνεται να είσαι πνευματικός ηγέτης και να μην σκέφτεσαι πνευματικά, αλλά να φέρεσαι σαν πολιτικός και να επιτρέπεις με υπόγειες διαβουλεύσεις να τορπιλίζεται η ενότητα της Εκκλησίας.

Ας ευχηθούμε το πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει αυτούς που πρέπει, ώστε «και την δωδεκάτη ώρα» να κατανοήσουν το συμφέρον της Εκκλησίας και εν ενί σώματι να συνέλθουν επί το αυτό, ώστε εν πνεύματι αληθείας να βγει προς όλο τον κόσμο μήνυμα αληθείας, αγάπης, ενότητας, ορθοδόξου πνεύματος!

Με τον Χριστό δεν «παίζεις»! Πιστεύεις μόνο και σώζεσαι!  Όποιος έχει πραγματικά τον Χριστό στην ζωή του, νιώθει πραγματικά την έννοια του Πατέρα. Μόνο το παιδί έχει πραγματικά το δικαίωμα να παίζει με τον Πατέρα και το πραγματικό παιχνίδι είναι μέσα στην πορεία της ανθρώπινης σωτηρίας.

Είναι φανερή η διαφορά ανάμεσα σε όσους αθώα και αληθινά παίζουν με τον Χριστό και σε όσους «παίζουν»/εμπαίζουν ή τελικά «χρησιμοποιούν» τον Χριστό! Όταν «χρησιμοποιείς» τον Χριστό, το κάνεις καθαρά για ικανοποίηση του εγωισμού… Όταν ακολουθείς αυτά που είπε ο Χριστός, νικάς τον εγωισμό και ελευθερώνεσαι!

Ο Χριστός μόνο χαρά, ειρήνη και αγαλλίαση φέρνει στην ζωή μας, καταπολεμώντας τον εγωισμό. Πιστεύω στον Χριστό, νιώθω μέσα μου τον Χριστό, νιώθω την ασφάλεια του Πατέρα: είμαι ελεύθερος!

Ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου Αρχ. Βαρθολομαίος