1.11.10

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Μετά από παρέλευση αρκετού χρόνου, ο συγγραφέας Στέργιος Μπαμπάτσης με δήλωσή του, εξέφρασε την μεταμέλειά του και ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον Καθηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο και ένα προς ένα από όλα τα μέλη της νέας αδελφότητας, για τα όσα έγραψε και δημοσίευσε εναντίον τους, με την παρότρυνση των σχισματικών καταληψιών της Μονής Εσφιγμένου και ιδιαιτέρως του επικεφαλής αυτών Μ. Παπαλαμπρακόπουλου, στο βιβλίο του που εκδόθηκε και διανεμήθηκε σε πλήθος ανθρώπων και ιδιαιτέρως αυτών πού εισέρχονταν στο Άγιον Όρος κατά τα έτη 2008 και 2009.

Επειδή από τις ενέργειές του αυτές προκλήθηκε βαρύς σκανδαλισμός πολλών ανθρώπων σχετικά με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς των αρμοδίων φορέων: Οικουμενικού Πατριαρχείου-Ελληνικής Πολιτείας καί ειδικά της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους στο θέμα της Μονής Εσφιγμένου, αλλά καί σύγχιση αναφορικά με την διοίκηση της Μονής, όπως αυτή νομίμως καί κανονικώς αποκαταστάθηκε τό 2005, η δήλωσή του αυτή δημοσιεύτηκε από τον ίδιο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τήν προηγούμενη Κυριακή 27 Οκτωβρίου πρός ευρύτερη γνωστοποίησή της.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ
ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ - ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ»

Ο υπογραφόμενος Στέργιος Μπαμπάτσης του Πέτρου εκφράζω τη λύπη μου και τη μεταμέλειά μου για την προσβολή προσωπικότητος που προκάλεσα εις βάρος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Ορους και των Προϊσταμένων της ίδιας Μονής, ιερομ. Γαβριήλ, ιερομ. Εφραίμ, ιερομ. Βαρθολομαίου, ιεροδ. Ιωακείμ και μοναχού Τιμόθεου, με το βιβλίο που συνέγραψα το 2008 υπό τον τίτλο «Ιερά Μονή Εσφιγμένου - το τελευταίο προπύργιο».

Τους ζητώ συγγνώμη για όλες τις εις βάρος τους υβριστικές και συκοφαντικές εκφράσεις. Δηλώνω συγκεκριμένα ότι είναι ψευδείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι χαρακτηρισμοί που απέδωσα στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου (ότι είναι «πλαστή, ανυπόστατη» κ.λπ.), εκείνοι που απέ-
δωσα στον ηγούμενό της π. Χρυσόστομο (ότι είναι «ηγούμενος ανυποστάτου και ψευδούς Μονής», «θρασύδειλος» κ.λπ.) και στους υπόλοιπους πατέρες που ανέλαβαν την επάνδρωση και διοίκηση της Μονής Εσφιγμένου το 2005 (ότι είναι «ψευδοεσφιγμενίτες», «σταυροφόροι του Πάπα», «ψεύτες», «δαίμονες», «σφετερίζονται περιουσιακά στοιχεία της Μονής», «διέπραξαν αντιποίηση αρχής» κ.λπ.) και γενικά όλοι οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνα εναντίον τους και όλες οι κρίσεις μου γι’ αυτούς που περιέχονται στο βιβλίο αυτό.

Σέρρες, 27 Οκτωβρίου 2010
Στέργιος Μπαμπάτσης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  www.protothema.gr
ΚΥΡΙΑΚH 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 σελ.69