14.8.16

Εσφιγμενίτες πατέρες στη Στεμνίτσα

Πατέρες από τη Μονή Εσφιγμένου στη Στεμνίτσα κομίζοντες λείψανο του αγίου ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε’ πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Ιερό Λείψανο του αγίου ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, έφεραν ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και πατέρες της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους στη Στεμνίτσα Αρκαδίας, αλλά και στη Δημητσάνα, στα πλαίσια των εφετινών λατρευτικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, στις 25 Ιουλίου.

Πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων
H Στεμνίτσα Αρκαδίας, υποδέχεται το Λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως:
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
6:30 μ.μ. Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Ιερομάρτυρος ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του Ε΄ από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους
7:30 μ.μ. Μέγας Εσπερινός, Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2016
Εορτάζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Στεμνίτσης
7:00 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ.






Τα λείψανα των αγίων και ο αγιασμός των πιστών
Η πανήγυρη της αγίας Παρασκευής στην ιστορική κωμόπολη της Στεμνίτσης έγινε αφορμή να κομίσουμε προς ευλογία των πιστών το ιερό λείψανο του συμπατριώτη τους αγίου, το οποίο τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Στεμνίτσης προς ευλογία και προσκύνηση όλων, ενώ κατόπιν το περάσαμε και από την πατρική του οικία στη Δημητσάνα. Πράγματι, μετά από σχεδόν 250 χρόνια επέστρεψε σωματικώς, έστω και για λίγο, ο ιερομάρτυς άγιος Γρηγόριος Ε’ πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στον τόπο γεννήσεώς του, πράγμα που γέμισε χαρά και συγκίνηση τον τοπικό κλήρο και λαό.
Η προσκύνηση των ιερών λειψάνων γίνεται αφορμή επικοινωνίας με τους αγίους και γνωριμίας μεταξύ των πιστών, είναι ο κοινός συνδετικός κρίκος, η ενότητα που εκφράζει διαχρονικά με το σωτηριώδες κήρυγμά της η Εκκλησία μας. Οι άγιοί μας είναι ευλογία και στήριγμα για όλους μας, παράδειγμα προς μίμηση υπομονής στους πειρασμούς, με μόνο όπλο την πίστη στον Θεό. Οι άγιοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπολοίπους ανθρώπους, όμοιοι άνθρωποι με εμάς και αυτοί υπήρξαν, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να τους ομοιάσουμε και στην αγιότητα, εάν το θέλουμε και εμείς φυσικά... Με πραγματική πίστη στον Θεό κατά το «Ὑπομένων, ὑπέμεινα τὸν Κύριον καὶ προσέσχε μοι καὶ εἰσήκουσε τῆς δεήσεώς μου» (Ψαλμοί 39.1).

Ομιλίες μητροπολίτου και καθηγουμένου 
Ο σεβ. μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας τέλεσε κατά την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως της αγίας Παρασκευής και χειροτονία διακόνου σε ιερέα. Στην εγκάρδια ομιλία του, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε για την ευόδωση των θεμάτων της Ι. Μονής Εσφιγμένου, ενώ ανέφερε ότι η αίρεση εννοιολογικά σχετίζεται με το ρήμα «αίρω», δηλαδή ουσιαστικά «επιλέγω  από το όλον ένα μέρος με ιδιοτελή κριτήρια», πράγμα που καταλήγει στο «χάνω το όλον και γίνομαι αιρετικός», ενώ συνέστησε υπακοή των πιστών στην Εκκλησία, κατά το «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε» (Εβρ. ιγ΄ 17).
Ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Εσφιγμένου αρχιμ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του ονόμασε μεγάλο θησαυρό και περιουσία όλων το ιερό λείψανο του μαρτυρικού πατριάρχη μας, το οποίο η Μονή μας έχει την τιμή και την ευλογία να φιλοξενεί.

2016 Ιουλ 25 Στεμνίτσα



Πνευματική σχέση Δημητσάνας και Ι. Μονής Εσφιγμένου
Ο άγιος πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ (κατά κόσμον Γεώργιος Αγγελόπουλος) γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από ασήμους γονείς, ενώ μαρτύρησε δι’ απαγχονισμού από τους Οθωμανούς στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Απριλίου του 1821, ως  αντίποινα στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η κεντρική πύλη του πατριαρχείου, στην οποία μαρτύρησε, παραμένει έκτοτε κλειστή. Ο άγιος Γρηγόριος Ε’ εγκαινίασε το καθολικό της Μονής μας και έχτισε δι' ιδίων εξόδων μια πτέρυγά της, ενώ όταν αναφερόταν σε αυτή πάντα έλεγε «το μοναστήρι μας». Στην Ι. Μονή Εσφιγμένου έστειλε τον ανιψιό του, νεομάρτυρα Ευθύμιο τον εκ Δημητσάνης, να νοσηλευτεί και να θεραπευθεί από βαρειά ασθένεια, που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή του. Σε πολλές εξόδους Εσφιγμενιτών από το μοναστήρι αυτοί περνούσαν από το Φανάρι για να πάρουν την ευχή του πατριάρχη. Μάλιστα, σε μια από τις εξόδους αυτές, συνέπεσε να είναι παρόντες και στο μαρτύριό του!