10.5.23

Γέροντας Χριστόδουλος, προηγούμενος Ι.Μ. Κουτλουμουσίου

Εκοιμήθη χθες 9.5.2023 ο Γέροντας Χριστόδουλος, μετά από μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε.

Η είδηση της κοίμησής του συγκίνησε όλο το Άγιο Όρος. Ήταν αγαπητός σε όλους.

Ο γερ. Χριστόδουλος αν και ήρθε στο Άγιο Όρος ως κληρικός από τον κόσμο, έφερε τις πνευματικές του γνώσεις και τις ενσωμάτωσε στο Αγιορείτικο πνεύμα.

Ήταν άνθρωπος πράος, ταπεινός, άνθρωπος αγάπης, πρότυπο πατέρα. Πόσοι δεν βρήκαν ανάπαυση στην πατρική αγκαλιά του. Για όλους είχε έναν καλό λόγο. Η γαλήνια όψη του μαζί με το χαμόγελό του σκορπούσε γαλήνη και εμπιστοσύνη.


Σαν αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, μας είχε συμπαρασταθεί σε κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο. Ευχή του συνεχής, σε κάθε συνάντησή μας, ήταν να μας δίνει ο Θεός δύναμη στον αγώνα που δίνουμε για την αποκατάσταση της τάξης και νομιμότητας στην Μονή Εσφιγμένου και να αξιωθούμε να λειτουργήσουμε στο καθολικό της Μονής.


Για τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου είχε αναφερθεί δείχνοντάς τους τον δρόμο της αγάπης:


«Ένας είναι ο δρόμος (για να σωθούμε). Μέσα στην Εκκλησία. Οι αδελφοί, λοιπόν τώρα, αυτοί είναι εκτός Εκκλησίας. Όσο να μας δυσκολεύει να το πούμε και όσο και να τους δυσκολεύει να το ακούσουν, είναι όμως η αλήθεια. Δεν μπορούμε διαφορετικά εμείς να σκεπτόμεθα. Σαν μοναχοί θα σκεπτόμεθα.


Βέβαια τις αντιρρήσεις μας, τους λογισμούς μας θα τα λέμε. Αλλά μέσα στην Εκκλησία και μέσα απ' την Εκκλησία. Και τον Επίσκοπο μας θα τον μνημονεύουμε και τους λογισμούς μας θα τους λέμε. Πού θα πάει ο μοναχός να πει τον λογισμό του, το παράπονό του; Θα πάει στον γέροντά του. Αυτός είναι ο φυσικός δρόμος.


Δεν μπορεί λοιπόν να μπαίνεις μέσα στο μοναστήρι και να μην βάζεις μετάνοια στον ηγούμενο. Άλλο τόσο, να μπορείς να μένεις μέσα σε χώρο πατριαρχικό και να μην μνημονεύεις τον όνομα του Πατριάρχου που είναι ο φυσικός Επίσκοπος σου, ο πατέρας σου ο πνευματικός.»


Ένας ακόμη μεγάλος σύγχρονος Γέροντας αναχώρησε για την Άνω Ιερουσαλήμ, αφήνοντας πίσω σε μάς τους νεότερους την παρακαταθήκη της αγάπης. Οφείλουμε, μέσα από το παράδειγμά τους, τα βήματά μας να είναι στον δρόμο που χάραξαν οι ίδιοι.


Ας είναι αιωνία η μνήμη σου Γέροντα Χριστόδουλε.


+αρχ. Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Άγιον Όρος


Δηλώσεις του γέροντος Χριστοδούλου