5.2.17

Χαιρετισμός γερ.Βαρθολομαίου κατά την προβολή ντοκυμαντέρ στην Ηλιούπολη

Την Κυριακή 5/2/2017 στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης (Αττικής) έγινε προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Αναγνωστόπουλου με τίτλο «Ει έχεις καρδίαν δύνασαι σωθήναι».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο κοινό ο γέροντας Βαρθολομαίος, καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου:



Αγαπητοί μας,

Κάθε φορά που παρακολουθώ το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, βιώνω τα ίδια πρωτόγνωρα συναισθήματα, σαν να το παρακολουθώ για πρώτη φορά, καθηλώνομαι και μεταφέρομαι στο Περιβόλι της Παναγιάς μας, το Άγιο Όρος. 

Ο σκηνοθέτης  κος Αναγνωστόπουλος, κατάφερε, μέσα από την κάμερά του, ξεδιπλώνοντας το καλλιτεχνικό του χάρισμα ανάμεικτο με την αγάπη του για το Άγιο Όρος, να μας παρουσιάσει αυτό το δημιούργημά του, με το οποίο τόλμησε και κατάφερε να αγγίξει δύο ευαίσθητα θέματα, το Άγιο Όρος και το χρονίζον ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου.

Το Άγιο Όρος είναι ένας μοναδικός τόπος και μια παγκόσμια κληρονομιά για όλους. Όταν επιχειρεί κάποιος να μιλήσει ή να αναφερθεί σ’ αυτό, δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις του, αν δεν συμβαδίζουν και με την βιωματική εμπειρία του.

Ο κος Αναγνωστόπουλος, έχοντας αυτήν την βιωματική εμπειρία, γνώριζε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει. 

Ενθυμούμαι τις αμέτρητες λήψεις που έκανε, τα ατελείωτα ταξίδια από την Αθήνα για το Άγιο Όρος και πάλι πίσω, να περιμένει ειδοποίηση από εμάς για να ανέβει και να καταγράψει την κάθε εποχή με τα καιρικά της φαινόμενα, τις απλές ακολουθίες και κάποιες πανηγύρεις των Μονών, την καθημερινή ζωή των μοναχών, καθώς και τόσα άλλα, τα οποία είχε συλλάβει και προγραμματίσει στο νου του και με υπομονή τα εκτελούσε.

Για εμάς τους μοναχούς, που ήμασταν συνεχώς δίπλα του κατά την διάρκεια καταγραφής και δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, αν και πρωτόγνωρο, ήταν μια μεγάλη εμπειρία και ένα μάθημα για το… ό,τι κάνεις με αγάπη το κάνεις με την καρδιά σου και τότε έχεις αποτέλεσμα.

Αυτή η αγάπη για την δουλειά του δέθηκε και με την αγάπη του για το Άγιο Όρος με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί στα μάτια του θεατή το μεγαλείο του Αγίου Όρους, αβίαστα, αφήνοντας να «μιλήσει» μόνο του το Άγιο Όρος, χωρίς παρεμβάσεις, με το μοναδικό τρόπο που μόνο αυτό γνωρίζει.

Καθώς η κάμερα κατέγραφε την «ομιλία» αυτή του Αγίου Όρους, αυτό το ίδιο δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και σε κάτι που χρόνια το «πονά και το ταλαιπωρεί», το ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου. 

Καταγράφει η κάμερα τον «πόνο» του Αγίου Όρους, ο οποίος είναι κάτι το αταίριαστο μπροστά στο μεγαλείο και στην πραγματικότητά του, που είναι η έκφραση της ενότητος και της οικουμενικότητος μέσα στον ησυχαστικό χαρακτήρα του.

Είναι πράγματι κάτι το πολύ σπουδαίο να καταφέρεις να ΜΗN μιλήσεις εσύ, που έχεις «άποψη», αλλά να αφήσεις να μιλήσει βιωματικά το ίδιο το αντικείμενο που καταγράφεις με μια κάμερα!

Κλείνοντας τον χαιρετισμό αυτό, θα ήθελα να καταθέσω κάτι το οποίο έχει την μορφή απαντήσεως στο ερώτημα, γιατί δεν ακούστηκε και η άλλη άποψη…

Το ντοκιμαντέρ σκοπό είχε να μιλήσει το ίδιο το Άγιο Όρος, να πει την άποψή του για τον εαυτό του, να φανερώσει το μεγαλείο του, να αναφέρει τον «πόνο» του, να παρουσιάσει ποιο είναι πραγματικά το Άγιο Όρος, να στείλει παντού το μήνυμα ενότητος και να ευαισθητοποιήσει τους πάντες, ώστε να καταλάβουν ότι δεν είναι τόπος αναρχίας και θρησκευτικού φανατισμού, αλλά τόπος ησυχίας και προσευχής. Συνεπώς, η άλλη άποψη είναι ξένη προς το Άγιο Όρος, δεν χωρά μέσα σ’ αυτό, και το σημαντικότερο όλων: «η άλλη άποψη» από μόνη της και εν γνώσει της έθεσε τον εαυτό της εκτός Αγίου Όρους, μην αφήνοντας περιθώριο επικοινωνίας σε κάθε προσπάθεια, από τις πολλές, που κατέβαλε το Άγιο Όρος γι’ αυτό.

Τέλος, εκ μέρους των πατέρων της Μονής μας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιουπόλεως για την φιλοξενία και προβολή της ταινίας «ει έχεις καρδίαν δύνασαι σωθήναι»,

να συγχαρώ, για πολλοστή φορά, τον κο Αναγνωστόπουλο, ως φίλο και αδελφό, για την αγάπη που έχει στην καρδιά του, σύμφωνα και με τον τίτλο του έργου του, η οποία αγάπη εκδηλώνεται μέσα από την τέχνη που ακολουθεί και καταγράφεται κατευθείαν στις καρδιές όλων των θεατών των έργων του, 

να ευχαριστήσω τους αγαπητούς ομιλητές, καθώς και όλους όσοι βρεθήκατε εδώ σήμερα, και να ευχηθώ καλή και ευλογημένη χρονιά, γεμάτη αγάπη και ειρήνη, πρώτα στις ψυχές μας, για να φθάσει και στον κόσμο όλο!


Ευχαριστώ!