25.2.17

Μεγάλη Τεσσαρακοστή


Ο απ. Παύλος μας λέει χαρακτηριστικά στην προς Τιμόθεον επιστολή του: ο αθλητής «οὐ στεφανοῦται ἐάν μὴ νομίμως ἀθλήσῃ», αναφερόμενος στον αγώνα του ανθρώπου, ο οποίος, εάν δεν είναι «νόμιμος», σύμφωνα με τους κανόνες, δεν θα κερδίσει το στεφάνι της νίκης.

Η ζωή μας μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, ως χριστιανοί ορθόδοξοι, είναι ένας διαρκής αγώνας με στόχο την σωτηρία. Οι κανόνες της Εκκλησίας οριοθετούν και διέπουν τον αγώνα αυτό, ώστε ο αθλητής «νομίμως», κατά τον απόστολο, να αγωνίζεται.

Οι πειρασμοί του Ιησού στην έρημο


Η Εκκλησία, όμως, σαν στοργική μητέρα, δεν αφήνει τα παιδιά της να πελαγοδρομούν, να αγωνίζονται συνεχώς και να τα πνίγει ο χρόνος, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του ανθρώπου και το άγχος που τον κυριεύει. Η Εκκλησία όρισε, γι'  αυτόν τον λόγο, διάφορα στάδια μέσα στην περίοδο του έτους, με αρχή και τέλος, ώστε να μην χάνεται μέσα στον χρόνο και την απελπισία ο νους του ανθρώπου, να συνηθίζει σιγά-σιγά στην προσπάθεια και, τέλος, να προγεύεται της τελικής χαράς, κατακτώντας τους επί μέρους στόχους.

Ιδού, λοιπόν, ανοίγει μπροστά μας το στάδιο της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αυτή η ανηφορική περίοδος που έχει στόχο την Ανάσταση! Μας δίνεται για άλλη μια φορά η ευκαιρία να αγωνιστούμε «νομίμως», για να κερδίσουμε το στεφάνι της νίκης, που είναι η χαρά της Αναστάσεως!

Η νηστεία δεν αφορά μόνο το φαγητό. Αφορά όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου. Νηστεία, δηλαδή, είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τον εαυτό του. Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα και της προσπάθειας είναι η ελευθερία. Νηστεύω γιατί το θέλω εγώ και όχι γιατί μου το επιβάλλει κάποιος άλλος. Συνεπώς, η νηστεία είναι τρόπος ζωής, είναι ανάγκη για τον άνθρωπο, γιατί μέσω της νηστείας μαθαίνει ο άνθρωπος να αγωνίζεται, να υπομένει, να προσεύχεται, να κερδίζει!

Ιδού, λοιπόν, το στάδιο άνοιξε τις πύλες του και περιμένει τους αθλητές να αγωνιστούν!

Αυτοί οι αγώνες, όμως, διαφέρουν από κάθε άλλο αγώνισμα. Εδώ δεν θα στεφθεί νικητής ένας μόνο, ο οποίος θα κερδίσει τους υπολοίπους, αλλά όλοι μπορούν να στεφθούν νικητές, αφήνοντας τον ένα μόνο ηττημένο, δηλαδή τον διάβολο!

Ας οπλιστούμε με την πίστη μας στον Θεό, ξεκινώντας όλοι μαζί τον αγώνα και να αξιωθούμε, όλοι μαζί πάλι, να γευθούμε την χαρά της νίκης, με στεφάνι δόξης αμάραντο, το φως της Αναστάσεως!

Καλή Τεσσαρακοστή!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους