16.12.16

Έρχονται Χριστούγεννα!


● Γέμισαν φώτα οι δρόμοι και τα σπίτια! Γέμισαν φώτα και χρώματα τα καταστήματα! Γέμισαν από δώρα οι σκέψεις των ανθρώπων... Τι θα αγοράσουν! Ξαφνικά σταμάτησαν οι έντονες σκέψεις και προβληματισμοί για την οικονομική κατάσταση και όλοι κινούνται στον ρυθμό των εορτών.

● Ένα δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όμως: Εορτές χωρίς την αιτία της εορτής δεν γίνεται. Αιτία των εορτών είναι ο Χριστός. Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν νοούνται. Τα φώτα, τα δώρα και το εορταστικό τρέξιμο των ημερών δεν μπορούν να καλύψουν τον Χριστό!

● Χριστούγεννα λοιπόν! Εορτάζουμε τον ερχομό του Χριστού στην γη.
Είναι η αρχή της σωτηρίας των ανθρώπων. Ο ερχομός Του στην γη πρέπει να μας γεμίσει βεβαιότητα και χαρά!

● Όταν κινδυνεύεις να χαθείς, αλλά έρχεται κάποιος και σε σώζει,  δεν θα χαρείς; Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η χαρά μας, όταν η παρουσία του Χριστού στην γη μάς γεμίζει με σιγουριά και βεβαιότητα σωτηρίας! Ας μην αφήσουμε την επιφανειακή χαρά να μας στερήσει την σίγουρη και μόνιμη, την αυθεντική χαρά που πηγάζει από το σπήλαιο της Βηθλεέμ.

● Η χάρις του εν Σπηλαίω γεννηθέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ας σκεπάσει την ζωή όλων, ώστε μέσα στην γαλήνη και την χαρά να αξιωθούμε να Τον δεχθούμε  μέσα στην καθαρή, αλλά ταλαιπωρημένη από τα πάθη, καρδιά μας, να γεννηθούμε κι εμείς μαζί Του, και ως νεογέννητα βρέφη, μαζί με το Θείο Βρέφος, να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή την προσπάθεια της Σωτηρίας μας!

Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους 
+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος