30.11.16

Ακολουθούμε κι εμπιστευόμαστε τον Χριστό;

Απλές σκέψεις

Όταν ακολουθείς κάποιον σημαίνει ότι τον εμπιστεύεσαι και τον αγαπάς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο, όταν ακολουθείς κάποιον από μόνος σου, χωρίς να σε εξαναγκάσει κανείς. Εμείς ακολουθούμε τον Χριστό ελεύθερα, χωρίς εξαναγκασμό, γιατί Τον αγαπάμε και Τον εμπιστευόμαστε.

Παραθέτω κάποια λόγια του ιδίου του Χριστού μας:
-«όστις θέλει οπίσω μου ελθείν…»
-«ειρήνη υμίν»
-«χαίρετε»
-«αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν»
-«εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους»
-«πιστεύετε σε Εμένα και μην φοβάστε»
-«θα είμαι μαζί σας μέχρι το τέλος της ζωής σας»
Αυτά είναι κάποια από τα λόγια του Χριστού που δηλώνουν αγάπη για τον άνθρωπο.

Ας ρωτήσουμε, καθένας τον εαυτό του, από τα λόγια που μας έχει πει ο Χριστός, τι προσπάθεια έχουμε κάνει για να τα πραγματοποιήσουμε.

Ας σκεφθεί πάλι καθένας μας προσωπικά, όταν ακολουθούμε κάποιον δηλώνοντας –στα λόγια– την εμπιστοσύνη και την αγάπη μας προς αυτόν, αλλά αδιαφορούμε στο τι μας λέει, πρώτον, πώς θα νιώθει αυτός που –υποτίθεται– αγαπάμε και, δεύτερον, άραγε λέγεται «αγάπη» αυτή η στάση μας;

Μήπως δεν ξέρουμε τελικά τι σημαίνει «αγάπη»; Όταν δεν αγαπάς την ίδια την Αγάπη που είναι ο Χριστός, πώς μπορείς να αγαπήσεις, να ειρηνεύσεις, να χαρείς, να συγχωρήσεις, να πιστέψεις, να μην φοβηθείς;

Ευτυχώς, για εμάς τους ανθρώπους, μας σώζει ο Χριστός, δίνοντάς μας, έστω και την τελευταία στιγμή, την ευκαιρία της μετανοίας, με την κορυφαία έκφραση της αγάπης Του πάνω στον Σταυρό: «Πατέρα συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν»!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους