22.10.16

Δεν μου λείπεις, γιατί σ’ αγαπώ!

Δεν μου λείπεις, γιατί σ’ αγαπώ!


Το πιο πολύτιμο δώρο που έκανε ο Θεός στον άνθρωπο είναι η αγάπη! Δώρισε δηλαδή τον ίδιο τον Εαυτό Του για να γίνει ένα με τον άνθρωπο, ώστε με την ενέργεια της αγάπης ο άνθρωπος να μεταδίδει παντού Θεό, γιατί ο Θεός αγάπη εστί!

Όταν λοιπόν αγαπάς, σημαίνει ότι έχει πλημμυρίσει μέσα σου και έχει γεμίσει η καρδιά σου από αγάπη, ώστε ακόμη και όταν δεν είναι παρών αυτός ή αυτό που αγαπάς να μην αισθάνεσαι την απουσία, αλλά η ίδια η αγάπη αναπληρώνει το κενό! Συνεπώς, όταν αγαπάς πραγματικά δεν μπορείς να λες «μου λείπεις», δεν ταιριάζει.


Η αγάπη είναι άφθαρτη γιατί είναι ο Θεός, άρα δεν λείπει, δεν χάνεται, γιατί ο Θεός είναι «πανταχού παρών και τα πάντα πληρών», ενώ η έλλειψη και το κενό ανήκουν στην φθορά, σε ό,τι φθείρεται και ό,τι το προκαλεί, όπως είναι η ανθρώπινη φύση και ο θάνατος. Η φθορά δεν μπορεί να αγγίξει το άφθαρτο! Ούτε ο θάνατος μπορεί να αγγίξει την αγάπη, αλλά την απελευθερώνει από το φθαρτό ανθρώπινο σώμα.

Αυτός που φεύγει από την ζωή δεν χάνεται, δεν λείπει πραγματικά! Αυτό που χάνεται είναι το σώμα που είναι φθαρτό, ενώ η ψυχή ως άφθαρτη,  δεμένη με τα δεσμά της αγάπης, δεν χάνεται, δεν περνά στην λήθη αλλά μένει αιώνια!!!

Στον καθένα λοιπόν από εμάς προσωπικά απομένει να διαχειριστούμε το «δώρο» του Θεού. Απλά πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε εμείς την αγάπη!

Να αγαπάς!!! Δηλαδή να βλέπεις, νιώθεις, αισθάνεσαι, αντιλαμβάνεσαι, προλαμβάνεις, υπομένεις, επιμένεις, προστατεύεις, σκεπάζεις, χαίρεσαι, τρελαίνεσαι, χαμογελάς, θυσιάζεσαι... Όλα αυτά είναι αγάπη!!!

Δεν μου λείπεις λοιπόν... γιατί σ' αγαπώ!!!

+αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους