27.10.16

Οι ήρωες του ’40 και τα ιδανικά

Το έπος του '40 το έγραψαν οι ήρωες του! 

Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ήρωες, οι οποίοι αψήφησαν τα πάντα για χάρη της ελευθερίας της πατρίδος; Ήταν άνθρωποι απλοί όπως εμείς. Δεν γεννήθηκαν ήρωες, αλλά έγιναν ήρωες! Είχαν πίστη και ιδανικά, για τα οποία αψήφησαν και τον θάνατο, προκειμένου να τα διαφυλάξουν ακέραια, ως πολύτιμο θησαυρό! Θεώρησαν την ζωή τους ανώφελη χωρίς αυτόν τον θησαυρό! Δεν δίστασαν μπροστά στον εχθρό να ανταλλάξουν με την ζωή τους τον θησαυρό τους, κερδίζοντας με την πίστη την ελευθερία της πατρίδος. 

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ηρώων! Αυτός ήταν ο στολισμός αυτών των απλών ανθρώπων, οι οποίοι, οπλισμένοι με την πίστη τους στον Θεό και την αγάπη τους για την πατρίδα, δεν δίστασαν να τα βάλουν με μια αυτοκρατορία! Ήταν τόση η πίστη τους, που, ενώ γνώριζαν ότι πήγαιναν σε βέβαιο θάνατο, ξεκινούσαν για το μέτωπο με το χαμόγελο στα χείλη, λέγοντας με σιγουριά πως θα επιστρέψουν! Αυτή η πίστη τους στον Θεό και η αγάπη για την πατρίδα ήταν το ανίκητό τους όπλο απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό! Είχε γεμίσει η ψυχή τους από Θεό και πατρίδα, ώστε έβγαινε από τα εσώψυχά τους η ιαχή «αέρα» σκορπίζοντας τον πανικό στον αντίπαλο! Με τέτοια ψυχή αυτοί οι γενναίοι Έλληνες αξιώθηκαν να αντικρύσουν επάνω στο μέτωπο μπροστάρη την Υπέρμαχο Στρατηγό, την ίδια την  Παναγία, που τους οδηγούσε στην νίκη!

Τέτοιων ηρωικών προγόνων, που έγραψαν την ιστορία τους όταν τους ζητήθηκε με χρυσά γράμματα, είμαστε και εμείς οι Νεοέλληνες. Μήπως κι εμείς δεν απειλούμαστε σήμερα από μια αλαζονική αυτοκρατορία, η οποία μπορεί να μην έχει συγκεκριμένη εθνική ταυτότητα όπως τότε, αλλά κρύβεται πίσω από το προσωπείο της, γιατί δεν έχει το θάρρος να πολεμήσει πρόσωπο προς πρόσωπο και νομίζει ότι θα κυριαρχήσει;

Μπορεί σήμερα να προσπαθούν με πολλούς τρόπους να μας αλλοιώσουν την πίστη και να εξαφανίσουν τα ιδανικά μας. Μπορεί φαινομενικά κάποιοι να πιστεύουν ότι το κατάφεραν. Σε εμάς όμως μένει καθαρά να σεβαστούμε το αίμα των ηρώων μας και να γράψουμε την δική μας ιστορία, κάθε φορά που μας το ζητούν οι περιστάσεις , ώστε να φανούμε αντάξιοι απόγονοι ηρώων, οι οποίοι παρελάβαμε αιματοβαμμένα την πίστη και τα ιδανικά από τους προγόνους μας και με υπερηφάνεια να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα στους απογόνους μας, δίνοντας ακόμη και την ζωή μας, αν χρειαστεί, γι' αυτά!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους