12.12.05

Συνέντευξη Καθηγουμένου Χρυσοστόμου

Συνέντευξη με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο

-Άγιε Καθηγούμενε πότε εξελέγητε στο αξίωμα αυτό;
-Εξελέγημεν από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους η οποία συνεδρίασε μαζί με Πατριαρχική Εξαρχία την εβδόμη Σεπτεμβρίου 2005.

-Γιατί σας εξέλεξε η Ιερά Κοινότητα και όχι η αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου;
-Αυτό έγινε διότι προηγήθηκαν οι εξής αποφάσεις:
Α) απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου που έκρινε τους εν τη Μονή Εσφιγμένου ως σχισματικούς.
Β) απόφαση της Ιεράς Κοινότητος που έκρινε τους ιδίους ως «ιδιαιτέρα αδελφότητα» και απελάσιμους από το Άγιον Όρος κατά τον Καταστατικό Χάρτη.
Γ) Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε την προσφυγή των εν τη Μονή.
Μετά τις αποφάσεις αυτές η Μονή δεν είχε αδελφότητα και έπρεπε να επανδρωθή για να ενταχθή στο σώμα του Αγίου Όρους και να ξαναβρή την ομαλή της πορεία την οποία είχε χάση επί τριάντα τρία χρόνια.
Επειδή λοιπόν δεν υπήρχε νόμιμη αδελφότητα στη Μονή, η εκλογή έγινε από την Έκτακτη Διπλή Σύναξη, κάτι που έχει γίνει και παλαιότερα στο Άγιον Όρος σε περιόδους δύσκολες.



-Είστε λοιπόν κανονικός Ηγούμενος της Μονής;
-Μάλιστα, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτό.

-Και η αδελφότητα της Μονής;
-Αδελφότητα της Μονής είναι η Συνοδία την οποία έχω από ετών στο Άγιον Όρος, ένα μέρος της οποίας αποτελεί την Γεροντία της Μονής, δηλαδή το «διοικητικό συμβούλιο», την διοίκηση της Μονής στην οποία ανήκουν όλες οι εξουσίες σχετικά με την διακυβέρνηση της Μονής, την διαχείριση των οικονομικών, την διαφύλαξη των κειμηλίων, την αντιπροσώπευση στην Ιερά Κοινότητα, (εφέτος έχουμε και Επιστασία) και γενικά την αντιμετώπιση κάθε άλλης ανάγκης και προβλήματος, όπως συμβαίνει σε όλες τις αυτοδιοίκητες Μονές του Αγίου Όρους.

-Δεν μπορείτε όμως να εγκατασταθείτε στο κτήριο της Μονής;
-Όχι δεν μπορούμε ακόμη διότι η Μονή τελεί υπό κατάληψιν και δεν έχουν δημιουργηθή ακόμη οι προϋποθέσεις για την εγκατάστασή μας. Συχνά απειλούμεθα ότι θα μας πετάξουν στην θάλασσα, δεν θα ησυχάσουν αν δεν φύγουμε από το Άγιον Όρος, δύο φορές μας πυροβόλησαν, δεχθήκαμε απειλητικά γράμματα και τηλεφωνήματα, σκηνοθετήθηκε με την βοήθεια βιντεοκάμερας και μικροφώνου μία σκηνή κατά την οποία παρουσιάζεται η προσπάθεια ανοίγματος μιας πόρτας ακατοίκητου ισογείου στο Αντιπροσωπείο της Μονής στις Καρυές από τον Αντιπρόσωπο της Μονής για την είσοδο των εργατών στο ισόγειο και την έναρξη επισκευών και συνδυάζεται τεχνητά με φωνές μοναχού που δηλώνει ότι απειλείται η ζωή του παρόλω που κατά κοινή ομολογία των αυτοπτών μαρτύρων, πίσω από την πόρτα δεν βρισκόταν κανείς, ενώ η σκηνή στο βίντεο δείχνει δίπλα στον Αντιπρόσωπο ότι παρίσταται αστυνομικός και παρακολουθεί. Αρχίζει όργιο παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης από τους καταληψίες. Μιλούν για τραυματίες που ποτέ δεν παρουσιάζουν, ενώ απαγορεύουν στο Ιατρικό Κέντρο Καρυών την είσοδο στο Αντιπροσωπείο επί ποινή θανάτου!!! Επαναλαμβάνονται οι γνωστές δηλώσεις των καταληψιών περί ανατινάξεως της Μονής, κ.λ.π. και ψευδώς συνεχίζουν να μιλούν για αποκλεισμό και έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την συγκέντρωση τεραστίων χρηματικών εισφορών από την Ελλάδα και την Αμερική, αν και έχουν πρόσφατους λογαριασμούς σε φαρμακεία και καταστήματα από τα οποία εξακολουθούν να προμηθεύονται τρόφιμα και οικοδομικά υλικά, ενώ διοργάνωσαν πανάκριβη και πολυτελή εκδήλωση στο Intercontinental Hotel των Αθηνών παρουσία του «αποκλεισμένου» Μεθοδίου και των συν αυτώ.

-Και τι πρόκειται να γίνη μετά από όλα αυτά;
-Είναι γεγονός και το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι στο Άγιον Όρος ότι ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που αυτήν την στιγμή βρίσκονται μέσα στο κτήριο της Μονής δεν έχει καμία πρόσβαση στην πληροφόρηση περί των γεγονότων, δεν συμφωνεί με τον φανατισμό, επιθυμεί να επανέλθη στην κανονικότητα και να παραμείνη στη Μονή και πάσχει κάτω από την πίεση μιας ολιγαρίθμου μερίδος που κατέχει την εξουσία προς όφελός της και δεν επιτρέπει καμία απόκλισι από την σκληροπυρηνική γραμμή την οποία έχει χαράξει.
Παρ' όλα αυτά εμείς τείνουμε προς όλους χείρα φιλίας και αγάπης, κοντά μας θα βρουν μιαν ανοικτή αγκαλιά, ένα πνευματικό καταφύγιο μακριά από τον φανατισμό και την απομόνωση, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε με αγάπη και κατανόηση την πνευματική πορεία μας στο Άγιον Όρος.