30.11.05

Ρήξη στο Άγιον Όρος - εφημ. «Ελευθεροτυπία»

Ρήξη στο Άγιον Όρος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απόφαση της συνόδου των αντιπροσώπων των 20 μονών του Αγίου Ορους διακόπτει την επικοινωνία με την πολιτική διοίκηση. Αφορμή, ο αρχαιολογικός νόμος, τον οποίο επικαλέστηκε η πολιτική διοίκηση σε έγγραφό της για τα κειμήλια της μονής Εσφιγμένου, αντί του νόμου που ορίζει το ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) ως το κυρίαρχο όργανο στο Άγιον Όρος.

Οι αντιπρόσωποι πήραν την απόφαση αυτή στην προχθεσινή τους συνεδρίαση, την πρώτη της βδομάδας, και αφού ενημερώθηκαν ότι ο αρχιγραμματέας της κοινότητας π. Ιωάννης είχε εκφράσει έγκαιρα τις αντιρρήσεις του στο διοικητή του Αγίου Όρους, Γιώργο Δαλακούρα, δίχως να εισακουστεί. Στην απόφαση, γνωρίζοντες τα αγιορείτικα πράγματα, βάρυναν προηγούμενα γεγονότα που δεν έχουν να κάνουν με το διοικητή, αλλά με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως:

Η σκαιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε επιτροπή Αγιορειτών στο θέμα της στράτευσης μοναχών που βρίσκονται στη διαδικασία κουράς.
Η επιμονή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να υποβάλλουν Ε9 και οι μονές του Αγίου Όρους, παρ' ότι είναι γνωστά τα στοιχεία αυτά και έχει αναγνωριστεί και από την ευρωπαϊκή κοινότητα το ειδικό καθεστώς για την Αθωνική Πολιτεία.
Η υπαγωγή σε ΦΠΑ και της ακίνητης περιουσίας των μονών, που θεωρήθηκε ισοπεδωτική για το Όρος, και
Η παρελκυστική τακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί στο θέμα των εγκαταβιούντων στη μονή Εσφιγμένου, παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Γιώργος Δαλακούρας δήλωσε χθες στην «Ε» άγνοια για την απόφαση και τόνισε ότι στα χθεσινά του ενδιαφέροντα ήταν θέματα του Αγίου Όρους τα οποία «δυστυχώς δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τη μοναστική κοινωνία, όπως η στράτευση και ο ΦΠΑ για τα ακίνητα».

Λασ. - εφημ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» - 30/11/2005